РТС није раскинуо уговоре са стручњацима за 21. век

Одговор генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића листу "Политика".

Пре неки дан сам се захвалио главном уреднику Жарку Ракићу што је Политика коректно пренела информацију о трошковима РТС-а за Олимпијске игре у Рију. Ракић ми је одговорио "То се очекује од Политике". Чврсто верујем да је професионална коректност онај минимум који се очекује од Политике.

Текст "РТС раскинуо уговоре са стручњацима за 21. век" је пример професионалне некоректности. То се види већ из поднаслова у коме се каже да млади стручњаци настављају да раде, те тако поднаслов демантује наслов. Слична схизофренија се наставља и у тексту. Пише "Данас, у РТС-у не ради ниједан од њих" (мисли се на младе стручњаке). И потом пише "Барем не у статусу запосленог на одређено време".

Па добро, да ли раде или не раде?

Нисам сигуран да одговор можете да добијете у Политикином тексту.

Мој одговор је: раде. Раде по уговорима о привременим и повременим пословима, на једини начин на који је могуће да и даље раде у РТС-у.

Занимљиво је да Политика никада није поставила питање руководству РТС-а које јe 2011. године расписало јавни позив за "стотину младих стручњака за 21. век" зашто их није запослило. Могла је то питање да постави још 2012. године.

То руководство јесте са 100 младих направило уговор о раду на одређено време. Могло је и да их прими у стални радни однос све до 13. децембра 2013. године када се законом ограничава запошљавање у јавном сектору уз изузетке које одобри комисија Владе Србије. Од тада ови људи не могу да се запосле у РТС-у без одобрења Владе. Дакле, та ствар више није у рукама РТС-а.

У међувремену у РТС-у није више сто младих. Неки су изгубили стрпљење – отишли су, нашли боље послове.

Од 5. јуна 2015. године од када сам почео да радим у РТС-у предлагао сам владиној комисији да примимо ове људе, односно да им продужимо уговор на одређено време. Ту могућност продужења уговора на одређено време више немамо. Такав је закон. Зато и даље тражимо да те људе примимо у стални радни однос. О томе сам и данас (субота 27. август) разговарао у Влади Србије. Верујем да ће Влада бити на страни младих стручњака и РТС-а. Простора за те младе људе има и зато што је од 5. јуна 2015. до данас број запослених на РТС-у смањен за више од 10 одсто.

Драган Бујошевић 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво