Већи број напада на особе другачије сексуалне оријентације

Притужбе на дискриминацију на основу секусалне оријентације чине четири и по одсто свих притужби које су током 2015, стигле повереници за заштиту равноправности, што је готово двоструко више него 2014. године. У чак 90 одсто случајева институције, којима повереница упућује препоруке и поступају по њима, каже повереница у разговору за РТС.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је полиција реговала прворемено на напад на припадника ЛГБТ заједнице, Бобана Стојановића у центру Београда.

"Полиција добро реагује, односно у складу са законом када је у питању угрожавање или насиље према мањинским групама. Оно што је потребно јесте да се пронађу починиоци да се адекватно казне", напомиње у разговору за РТС Јанковићева.

Према њеним речима, крајњи циљ је да се створи ефикасан систем борбе против насиља, где ниједна карика у систему неће недостајати.

Јовановићева напомиње број притужби особа различите сексулане оријентације незнатно порастао.

"Већи број притужби пристиже од организација цивилног друштва него од појединаца и наша је претпоставка да је потребно више храбрости да се пријави случај дискриминације, да су грађани који су припадници ЛГБТ популације понекад уплашени да сами пријаве напад", наводи Јанковићева.

Повереница за заштиту равноправности наводи да је углавном реч о понижавању и вређању у медијима, додајући да није било притужби које се односе на дискриминацију пред органима јавне власти.

Говорећи о предстојећој Паради поноса, Јанковићева поручује да грађани, а посебно политичари треба да буду свесни одговорности и чињенице да нико није изнад закона.

"Очекујем да државни органи предузму све мере и реагују ефикасно. Надам се и апелујем на све да прихвате да поред нас живе они који су друге оријентације и да имају права као и сви други", закључује Јанковићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво