Пад незапослености - најтраженији информатичари, инжењери и занатлије

Посао преко Националне службе за запошљавање тражи мање од 700.000 људи што је најмањи број од 2000. године. До посла као и ранијих година најлакше стижу информатичари, инжeњери и занатлије, рекао је за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

У овом тренутку посао преко Националне службе за запошљавање тражи око 690.000 људи што је најмањи број пријављених на евиденцији од 2000. године, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

"Наша служба показује значајан пад незапослености и према подацима којима располажемо око 5,8 посто мање људи тражи посао него пре годину дана", каже Мартиновић.

Око 150.000 људи нашло је посао у последњих годину дана.

"Има различитих ситуација али свакако привредни раст и нове инвестиције отварају нова радна места али утицај на то има и појачан инспекцијски рад па се послодавци одлучују да пријаве запослене", каже Мартиновић.

Сезонско запошљавање од марта до новембра свакако утиче да стопа незапослености пада и то је тренд уназад годинама али су назнаке позитивне и када је реч о вансезонским пословима. Најлакше до посла и даље долазе информатичари и инжењери.

"Можемо да дефинишемо области у којима се послови најчешће налазе а то је прехрамбена индустрија, производња одевних предмета, металних предмета. И сада и годинама уназад највише посла има за информатичаре и инжењера различитих профила. Генерално послодавци траже конкретна знања и вештине а не само образовање. Често не можемо да одговоримо на тражњу послодаваца када је реч о појединим профилима пре свега заната па организујемо обуке", рекао је за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Међу незапосленима готово половина је теже запослива, у ту категорију спадају старији од 50 година, инвалиди или неквалификовани радници.

"Управо ка тој категорији ми усмеравамо наше активности како би им дали већу шансу да се запосле", рекао је Мартиновић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво