Комунални проблеми у парку с избеглицама – хуманост на испиту

Станари зграда у околини Економског факултета већ данима протестују због избеглица. Жале се на прљавштину, буку, али и на, како тврде, физичке нападе. Апелују на надлежне да реше проблем. С друге стране, избеглице демантују да је инцидената било и кажу да се у парку задржавају само онолико колико морају.

Избеглица нема много, али праве много проблема - то тврде станари зграда у околини Економског факултета. Никола Црнчевић каже да га је пре месец дана, док је шетао пса, напала група избеглица.

"Напао ме је један са још пет, шест у групи. Бранио сам се, потукли смо се класично, разбио ми је аркаду. Пријавио сам милицији - они ту дежурају, дошли су, он је побегао и тако се све завршило", рекао је Никола Црнчевић.

Али, ту се не завршава списак проблема због којих станари протестују. Обраћали су се полицији, општини, градским службама.

"Да не причам о прљавштини, бацању ђубрета, вршењу нужде где и како стигну у по бела дана. Кад су напали оволиког човека, шта ће бити с децом", упитао је Милан Радаковић.

Избеглице, с друге стране, тврде да у парку нису зато што им се то допада и демантују да је било инцидената.

"Ми не желимо овде да останемо заувек и сви то знају. Понашамо се нормално, шетамо, не правимо проблеме", каже Осман из Авганистана.

Његов земљак Мустафа додаје да није чуо за инциденте.

"Мислим да избеглице не желе никоме да праве проблеме. Ја их имам довољно у Авганистану", рекао је Мустафа.

Сијар истиче да нико од њих не воли да буде у парку, али да немају где.

Полиција у парку дежура нон стоп. Званично, нису потврдили да је било тежих инцидената.

У МУП-у кажу да су добили бројне пријаве због ремећења јавног реда и мира, да у сарадњи са градом Београдом и осталим надлежним службама покушавају да реше проблем у интересу грађана, али и водећи рачуна о хуманом односу према мигрантима.

Хуманост је упитна када на једноставно питање: "Где идете у тоалет?" - нема једноставног одговора.

"Ја имам новца, али неко ко нема мора да врши нужду у парку", каже Осман.

Иако делује комунално, овај проблем показује како држава управља миграцијама, кажу у Центру за помоћ тражиоцима азила. Предлажу и решење.

"Да се ови људи изместе ближе великим раскрсницама, да добију улоге Вестерн јуниона, и пошту и социјалну помоћ и заштиту, све на једном месту. Никако да се оставља људима да се сами снађу, нити нашим грађанима да скрећу пажњу на овај проблем", рекао је Радош Ђуровић.

Избеглице из парка могу да нађу место у неком од центара за азил у Србији, али само ако то желе. Уколико надлежни не буду реаговали, познаваоци прилика кажу да је, осим буке, прљавштине и инцидената на помолу још један проблем - радикализација грађана.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво