Подгорина српски центар шљиварске производње

Подгорина је српски центар шљиварске производње. На скоро две и по хиљаде хектара засађено је око милион стабала шљиве. Годишњи извоз вредан је два милиона евра. Сталном повећању засада, квалитету и приносима, доприноси Сајам шљива, манифестација која сваке године окупи 200 излагача из Србије и земаља региона.

Подгорина ће ове године имати 20 милиона килограма свеже шљиве. Од тих количина процене су да ће у 160 мини-сушара и 27 индустријских тунела бити осушено три хиљаде тона тог воћа. Очекује се извоз на исток и запад вредан два милиона евра. Више од 2.700 домаћинстава производи шљиву.

"Производим 120 тона пресне шљиве, коју сушим. Ове године је нека реална цена свеже шљиве, ту и тамо, имамо добар пласман суве шљиве, значи, имам довољно купаца и задовољан сам у суштини", наводи Горан Симић из Горњег Црниљева.

Општина Осечина бесплатним садницама доприноси повећању засада. Сваке године под шљивом је стотинак нових хектара.

"Наша општина има око милион садница шљиве и један је од највећих произвођача у Србији, а посебно што је значајно – половина суве шљиве из Србије иде из наше општине", истиче Драган Алексић, председник општине Осечина.

Новим мерама, које ће ускоро бити представљене, Министарство пољопривреде жели да подстакне развој воћарства у Србији.

Подгорини недостају прерадни капацитети и заштитни системи, поручује ресорни министар Бранислав Недимовић.

"Ако игде постоји простор на простору Србије – то је прича о воћу, прича о шљиви, прича о Подгорини, прича о овим крајевима где можемо да направимо додатну вредност. Додатна вредност је ствар која ће бити симбол за ово министарство", наводи министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

У квалитет подгорке шљиве и њених прерађевина могу се уверити посетиоци сајма у Осечини, који ће бити отворен до недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво