Утврђене квоте за упис на мастер студије

Сенат Универзитета у Београду утврдио квоте за упис на мастер судије на основу којих ће 90 одсто буџетских студената финансирати држава, а 10 одсто факултети. На преостала слободна места моћи ће да буду уписани самофинансирајући студенти мастер студија.

Проректор за наставу Универзитета у Београду Неда Бокан рекла је да је Сенат Универзитета у Београду утврдио Квоте за упис на мастер судије на основу којих ће 90 одсто буџетских студената финансирати држава, а 10 одсто факултети.

Бокан је агенцији Бета рекла да је Сенат усвојио квоте након што су утврђене квоте Комисије за акредитацију.

Према њеним речима, на преостала слободна места која су факултети добили на основу процеса акредитације моћи ће да буду уписани самофинансирајући студенти мастер студија.

"Остале су нерешене докторске студије, које такође треба да се финансирају, оне ће бити у неком мањем обиму, биће квоте, то ћемо решити за десетак дана", рекао је ректор Унивезитета у Београду Бранко Ковачевић.

Ковачевић је истакао да нису решени захтеви студната везаних за упис на редовне студије, и навео да су испоштоване законске норме и уписани студенти који су задовољили законску норму.

"У вези захтева студената да се олакшају услови за упис наредне године студија формирана је радна група састављена од по три представника Универзитета, Министарства просвете и студената", истакла је Бокан.

Проректор за наставу Универзитета је рекла да до 28. октобра треба да се скупе сви подаци на основу којих би се утврдила скала за упис у наредну годину студија. Након тога предлог треба да буде упућен Влади Србије.

Успешан нови систем студирања 

Бокан је објаснила да су прелиминарни подаци показали да су студенти који студирају по новом систему успешнији и да је 50 одсто њих испунило услове за упис наредне године.

Седница Сената Универзитета која је одржана прошле недеље завршена је без договора студената, факултета и Министарства просвете.

Студенти траже да се промени тумачење законом утврђених услова за упис наредне године и предлажу да се сабирају бодови са свих година студија, уместо да се рачунају само бодови сакупљени у текућој години.

Такође, захтевају и да свим студентима који су у школској 2008/2009. години остварили најмање 48 бодова омогући упис наредне године студија у статусу буџетских студената.

Захтев академаца је и да се поштује препорука Министарства просвете да студенти који студирају по старом Закону о високом образовању упишу завршну годину студија без икаквих услова, а један од захтева је био и да се утврде буџетске квоте за мастер и докторске студије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво