Насип по европским стандардима за заштиту од Дрине

После 60 година реконструисано је седам километара насипа уз Дрину, од граничног прелаза Павловића мост до села Салаш Црнобарски. За заштитни бедем у општини Богатић, преко Канцеларије за обнову и развој, издвојено је 125 милиона динара и још 25 милиона за обалоутврду реке на том делу Мачве.

Прво је скинут метар старог камена, а онда у слојевима у нови насип уграђено је 12.000 метара кубних земље и 30.000 тона камена. Од Бадовинаца до Салаша Црнобарског заштитни бедем виши је за пола метра.

"Насип је урађен по свим европским стандардима, такође ово је ниво стогодишњих вода, тако да мислимо да је ово подручје безбедно од налета Дрине", каже начелник општинског штаба за ванредне ситуације у Богатићу Мирољуб Станић.

За седам месеци урађено је седам километара насипа, шест приступних рампи и 14 километара прилазних путева. Са бедемом од реке заштићено више од трећине становништва у општини и преко 15.000 плодних мачванских ораница.

"Сасвим сигурно да ће улити додатну сигурност мештанима да ће моћи безбрижно да сеју и да раде и обрађују земљу, а неће се плашити да ће им река доћи до домаћинстава", каже Младен Јанковић из Салаша Црнобарског.

Драгољуб Остојић каже да им још више значе ови путеви са стране што су урађени за десетку, тако да ће им ти путеви помоћи а и насип да немају проблема са Дрином.

"Потребно је за будућност јер никад се не зна кад она може да крене, мало кишурине и ето поплава, а он је ту да брани", каже Драган Цветуљски из Бадовинаца.

Заштитном бедему уз Дрину до ушћа у Саву и низводно ка Шапцу надају се и у Црној Бари. Од поплава пре две године заштитило их је 32.000 џакова са песком.

"Ових 13 километара који преостају да се заврши комплетан насип у општини Богатић биће рађени од новембра по завршетку тендерске документације од стране Европске уније", каже Мирољуб Станић.

Сада је корито Дрине удаљено километар и двеста метара. Ово је прва одбрана од Дрине не само за општину Богатић, него за цео шабачки крај. Надлежни кажу – свако намерно оштећење насипа и прилазних путева реконструисаних после 60 година биће кажњено. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво