РТС одговара "Информеру"

Радио-телевизији Србије лист "Информер" упутио је питања која се односе на трошкове јавног медијског сервиса приликом извештавања са Олимпијских игара у Рију. Доносимо интегрално питања и одговоре.

1. Шта су тачно трошкови технике, односно шта се подразумева под "линије, продукција, осигурање, возила" и колико су таксативно износили? Да ли су они могли да буду нижи?

Радио-телевизија Србије, као званични емитер Олимпијских игара у Рију, била је у обавези да све продукционо-техничке трансакције обавља преко OBS-а (Olympic Broadcasting Services), носиоца послова организације и реализације ОИ Рио 2016. од стране Међународног олимпијског комитета. Ту обавезу имале су све државе учеснице Олимпијских игара 2016. у Рију, а цене услуга нису могле да буду ниже јер смо били у обавези да сарађујемо са званичним организаторима ОИ. Тим услугама обухваћен је:

2. Колико прилога и у ком трајању је из Рија урадила новинарка информативне рубрике Сања Љубисављевић? 

На сваке Олимпијске игре из РТС-а одлазе један или два новинара Информативног програма, јер ово није искључиво спортски већ и планетарни догађај са мноштвом пропратних актуелних садржаја. Теме и садржаји о којима нас је Сања Љубисављевић ове године информисала најбоље говоре о томе (Живот у фавели, Припреме за Олимпијске игре, Безбедност, Зика вирус, Допинг у спорту, Трошкови и користи Игара за Рио, Телевизијска права за Олимпијске игре, Рад осталих телевизија на ОИ, Интервју са председником Томиславом Николићем, Прича о Копакабани, Санта Тереза – боемска четврт Рија, Интервју са Јусром Мардини – чланицом избегличког тима на ОИ, Прича о целом избегличком тиму...). Прецизности ради, новинарка Сања Љубисављевић урадила је више од 20 прилога.

3. Како је добијена цифра од 79.243 евра за дневнице, уколико 37*17*84 = 52.836. Да ли је разлика порез и на који начин је обрачунат?

Тачно је да су Олимпијске игре трајале 17 дана, али је јасно да је екипа РТС-а, као и остали званични емитери, морала да буде у Рију раније, о чему је јавност обавештена на испраћају наших колега на ОИ. Тада је речено да је део техничко-продукционог тима, као и Слободан Шаренац, за Бразил отпутовали 25. јула, како би направили студио РТС-а у Рију и припремили пренос свечаног отварања. Други део тима је за Рио отпутовао 1. августа (новинари, коментатори и остатак продукције). Примера ради, колеге из региона за Рио су отпутовале много раније од нашег тима.

Укупан број дневница за целу екипу био је 918. Најдужи период 25. 7. – 25. 8. за 10 запослених – 315 дневница, период од 1. 8. – 25. 8. за 14 запослених – 343 дневнице, и период од 1. 8. – 21. 8. за 13 запослених – 260 дневница. Није обрачунат порез, јер се он обрачунава након повратка и коначног обрачуна путних трошкова.

4. Када су резервисане авионске карте до Бразила за екипу и зашто су плаћене по 2.079 евра, када је могуће наћи их и за 700 евра, ако се резервишу на време, рецимо три месеца унапред? 

На сугестију Олимпијског комитета Србије, авионске карте за РТС-ов тим резервисане су још 1. децембра 2015. године. То је урађено преко овлашћене агенције HRG, која је имала уговор са РТС-ом (ангажована на основу расписаног тендера). Како бисмо смањили трошкове, осим што је резервација начињена у децембру, трећина наше екипе вратила се пре званичног завршетка Олимпијских игара, чиме смо додатно уштедели. Један мањи део екипе је још у Рију (техничко-продукциона екипа), који ради на расклапању и паковању студијске опреме.

5. Да ли је било могуће наћи повољнији смештај, с обзиром на то да је за сваког члана екипе плаћено више од 3.600 евра и ко је доносио одлуке о томе?

Екипа РТС-а није била смештена у хотелима, нити су јој били обезбеђени оброци. Били су смештени у Barra village 1, што је уједно и најјефтинији смештај, који је званично био организован и условљен од стране локалног организационог комитета Рио 2016 – Comite organizador dos Jogos Omipicos Rio 2016. Ту су биле смештене и екипе хрватског, словеначког и других јавних сервиса. О томе колико је боравак РТС-ове екипе у Рију био скроман, говори и податак да смо били једна од ретких делегација које нису имале смештај на бази једнокреветних соба.

Када су овако велики догађаји попут Олимпијских игара, такмичења за Песму Евровизије, такмичења за Дечју песму Евровизије у питању, сви јавни сервиси су у обавези да се придржавају одређених правила, односно да се руководе понудама које добијају од организатора догађаја.

Сви трошкови за ОИ 2016. плаћани су у периоду од 2012. до 2016. године. 

Напомена: Одговоре "Информеру" објављујемо на нашем сајту јер тај лист раније није коректно преносио ставове РТС-а.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво