Ко су узори младима у Србији

На упехе наших спортиста, чини се, већ смо навикли. Уз њих смо на свим великим такмичењима. Навијамо, радујемо се, страхујемо. Ипак, кад се слегну утисци, колико брзо на њих заборавимо.

Олимпијци су већ две недеље главна вест у Србији. Капитен кошаркашке репрезентације опомиње да тако треба и да остане.

"Надам се да ћемо на две недеље да их орасположимо, да имају паметнија посла од ријалитија", каже кошаркаш Милош Теодосић.

Да ли ће дуже од две недеље подстрек малдима бити Тијанин ударац, Иванин скок?

"Победници, прегаоци људи који својим радом постижу резултате постоје на другим странама али имам утисак да велики број медија није усмерен ка томе да развијм такве вредности него се више окреће онима који репродукују пасивизам и један систем вредности који заправо доводи до атомизације грађана", објашњава социолог Слободан Цвејић.

Да ли има промена у протекле четири године у систему вредности код младих - најновија истраживања дају позитиван одговор. За оне који су очекивали да ће им ријалити звезде бити омиљена имена, погрешили су.

На првом месту су родитељи које је као своје идоле заокружило чак 35 одсто младих од 16 до 29 година који су учествовали у анкети. Ипак, остала имена на листи узора спајају неспојиво: Путина и Карлеушу, Цецу и Ђинђића, Анђелину Џоли и Новака Ђоковића, Била Гејтса и Стива Џобса.

"То је једна упросечена слика за целу Србију. Али, оно што неко сматра за Цецу да је успела споственим радом да дође до онога где је сада, негде важи и за онога ко је изабрао Теслу", каже Жељка Мићић, психолог из "McCann Београд".

А слика идола мењала се кроз историју. Од Тита, неприкосновеног идола 40-тих, револуционарне иконе шездесетих - Че Геваре, Здравка Чолића велике звезде седамдесетих. Деведесете доносе другачије јунаке - криминалце. Како се та листа не би поновила, социолози сматрају, да на успехе, не само спортске, треба стално да подсећамо.

"Морате да имате систем у којем се одступање од таквих вредности кажњава на неки начин, дакле, да не постоји могућност да неко може лако, на превару, брзо да оствари неки резултат него да је потребно да уложи рад и труд", каже Цвејић.

Дејану Савићу, селектру ватерполо репрезентације, труд се исплатио. И он има поруку.

"Мислим да смо показали да и даље можемо да будемо земља спорта а не земља жуте штампе и аброва", рекао је Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи