Пријем поводом 23. међународног конгреса византолога

Председник Србије Томислав Николић приредио је пријем поводом 23. међународног конгреса византолога у Београду. Добродошли у Србију, Београд и ову зграду која на известан начин симболизује Србију, а ми смо се потрудили да наш радни амбијент симболизује и нашу, у прошлости, припадност византији, рекао је Николић у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Томислав Николић је истакао да је стална постава фрески, углавном из манастира са Косова и Метохије, уједно и поставка неких фресака које више и не постоје.

''Поносни смо што се трећи пут одржава скуп византолога у Србији, на наш Византолошки институт, на нашу припадност, припадност наших предака Византији. То се код нас преноси на свако новорођено дете'', рекао је Николић и пожелео гостима успешан рад.

Присутнима је рекао да је успех окупити их у Београду, додајући да, пошто наша држава у последње време ниже успехе, и овај конгрес убраја у тај успех.

Академик и председник српског националног комитета за византологију Љубомир Максимовић је изразио захвалност Николићу зато што се прихватио покровитељства конгреса.

Наводећи да је други, равноправан, покровитељ Унеско, истакао је да су тако успели да остваре намеру коју су имали од почетка - да благонаклоношћу те две институције добију подршку за подухват који није мали.

Председнику Николићу уручио је едицију од осам марака посвећених конгресу које су штампале српске Поште.

Председник Србије присуствоваће у понедељак церемонији свечаног отварања 23. међународног конгреса византолошких студија. Том приликом Николић ће се обратити присутнима и свечано отворити конгрес који се одржава у згради Филолошког факултета у Београду.

Међународно удружење византолошких студија (АИЕБ) одржаће свој 23. конгрес од 22. до 27. августа у Београду.

Предстојећи конгрес посветиће нарочиту пажњу продубљивању разумевања Византије као живог организма чији је век трајао више од једног миленијума и чија је идеологија, ерудиција, уметност и култура дала суштински допринос развитку Европе од позне антике, преко средњег века, до наших дана.

Због важности Конгреса за научна истраживања у Србији и културни идентитет земље, председник Србије прихватио се покровитељства тог скупа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво