За облачење и понашање мимо кодекса – казна петина плате

Понашање и облачење службеника у општинама последњих година све чешће се регулише кодексом. Очекује се да њихово усвајање постане пракса када крајем године ступи на снагу Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе. У појединим општинама за облачење и понашање мимо кодекса - казна петина плате.

Службеници у разговору са нервозном странком треба да "спусте лопту", фармерице долазе у обзир само петком, а у лифту се састанци никако не уговарају. Ово су само неке од одредаба једног од најстаријих Кодекса, који запослене у општини Звездара опомиње скоро 10 година.

"Трудимо се и дајемо све од себе да запослени схвате да кодекс понашања није направљен да би био још једно слово на папиру, да он има једну максималну употребну вредност и то је да се људи на један прави начин упознају са њим, и да га користе", каже Милош Игњатовић, председник Општине Звездара.

На пословни бонтон разрађен до најмањих ситница скрећу пажњу и у Кикинди. Из ове општине "протерали су" мини-сукње и дубоке деколтее, прописали су понашање према шефу и начин на који се треба јавити на телефон.

"Кодексом је санкционисано да је то лакша повреда радне обавезе, уколико се то понови више од три пута да је то тежа повреда радне обавезе и да се покреће дисциплински поступак", каже Војислава Танацков, секретар Секретаријата за општу управу и заједничке послове града Кикинде.

Због непоштовања кодекса без 20 одсто плате могу да остану и запослени и они који их контролишу.

"Начелник је формирао Комисију од три члана која има задатак да најмање два пута месечно обилази запослене и да виде како се понашају да виде да ли касне на посао, како су одевени, какав је однос према грађанима, и тај извештај писани доставља начелнику градске управе који се разматра на колегијуму", каже Војислава Танацков.

У надлежном Министарству кажу да општине самостално доносе Кодексе, али најављују да ће од наредног месеца почети различити курсеви обуке за запослене.

"Ми ћемо се трудити у наредном периоду уз примену Закона о запосленима успостављању службеничког система на локалном нивоу аутономних покрајина да као приоритет ставимо управо кодексе понашања односно пословног бонтона и наравно пуне примене на сваком нивоу у свакој јединици локалне самоуправе", каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Кодекси би се више примењивали, верују у општинама, када их не би мењала свака наредна локална власт. Док се то не догоди, различити прописи бориће се за учтиво одевање и осмех општинских службеника.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара