Након четврт века Љубовију и Крупањ повезаће асфалт

После двадесет пет година завршава се асфалтирање шест километара регионалног пута од Љубовије до Крупња преко Мачковог камена. Уз инвестицију од 250 милиона динара из републичког буџета, ове две општине више неће спајати макадам.

Толико грађевинских машина у Азбуковици кажу нису видели годинама колико на шест километара пута преко побрђа Јагодње. Од половине јуна само невреме је прекидало радове.

"У питању је тежак терен, морали смо да ископамо 120.000 метара кубних земље и камена, стари пут је био широк три до четири метра, а нови ће бити шест до седам метара асфалта", објашњава шеф градилишта Вељко Мојсиловић.

У шест села од Љубовије до Крупња четврт века су чекали да се урађених по 15 километра асфалта између општина споји. Почело се од Постења ка Крупњу, а потом ће асфалт и ка Љубовији.

"Поломили смо и аута и тракторе и здравље смо уништили, једва смо чекали на ово", навео је Раденко Марковић из Постења.

Његов комшија Петар Ранковић каже да се током зиме није могло, а да ће сада бити лакше јер ће пут бити чишћен.

"Ми ћемо сад брзо за Љубовију и Крупањ, а овако нисмо могли ни са чим него са трактором и мукама", истиче Мирјана Марковић из Постења.

Од Љубовије до Крупња овим путем има 37 километара. Мештани кажу да су макадамом ишли више од сат и по, а сада ће асфалтом највише 45 минута. Урађена деоница решиће проблеме више од три хиљаде становника.

Стотину ђака и тридесетак рудара свакодневно путују, а преко Мачковог камена најкраћа је саобраћајница између две општине.

"Лакши и удобнији превоз и услови до школе до радног места, до посла и пружања здравствених услуга, биће брже и квалитетније свима који живе на овом путу, а свакако и транзит између Крупња и Љубовије према правцу Сарајева", наглашава Душко Марковић, заменик председника општине Љубовија.

Председник општине Крупањ Иван Исаиловић каже да је пре шест векова овом трасом ишао Сарајевски караван, тако да ће уз завршени мост према Братунцу то бити најкраћа траса према Републици Српској.

Деоница од шест километара треба да буде готова до краја августа. Уз асфалт мештани се надају и аутобуском превозу између варошица.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво