Преминула Мира Ступица

Чувена српска глумица Мира Ступица преминула је ноћас у Београду у 94. години, jавиле су "Вечерње новости".

Само пре два дана дива српског позоришта прославила је рођендан у кругу својих најближих. Била је глумица великог талента и широког стваралачког распона, која је обележила цело раздобље позоришног живота у Југославији после Другог светског рата.

Рођена је као Мирослава Тодоровић 17. августа 1923. у Гњилану, где су јој родитељи, професори математике, службовали у гимназији.

Била је прво од четворо деце Радомира Тодоровића, родом из Орашца, и Данице, рођене Станишић из Ливна.

Њени биографи бележе да су њена два брата, Предраг и Зоран, умрла са свега две и три године, а неколико година потом је рођен трећи брат – Бора.

У Гњилану је са четири године гледала и прву позоришну представу – "Бој на Косову" у извођењу неке путујуће трупе.

Породица се потом сели у Горњи Милановац, на ново службовање, где јој 1932. од туберкулозе умире отац. Самохрана мајка Даница са децом одлази у Аранђеловац, па у Београд, где ће се Мира препустити магији позоришта.

На сценама у Шапцу и Нишу, преко Народног позоришта и ЈДП-а, па све до театара Париза и Москве, низале су се улоге.

Играла је у свим жанровима, али и од класике до савременог националног и иностраног репертоара.

Преломну тачку у њеној каријери представљало је ступање у Југословенско драмско позориште и сусрет са Бојаном Ступицом, који јој је касније постао супруг, и који је имао велики утицај на сазревање њеног глумачког талента.

Више пута је понављала да је врхунац глумачког дара остварила управо у режијама Бојана Ступице, током две деценије заједничког живота на сцени и ван ње.

Током дуге каријере остварила је бројне антологијске улоге, посебно у делима Шоа, Брехта, Држића, Маринковића, Пирандела и Кохоута, што јој је донело бројне награде и признања.

Била је незаборавна Петруњела, Глорија, бароница Кастели, Мадам Сан Жен...

Памтиће се и њена глума у "Госпођи министарки" Бранислава Нушића. Играла је, бројне главне улоге, и у Народном позоришту у Београду.

Филмску каријеру је започела у филму "Бакоња фра Брне" Ф. Ханжековића. Главне ликове глумила је и у филмовима "Јара господа" (1953), "У мрежи" (1956) Б. Ступице, "Била сам јача" (1953) Г. Гаврина, "Стојан Мутикаша" (1954) Ф. Ханжековића, "Делије" (1968) М. Поповића, "Крвава бајка" (1969) Т. Јанковића, "Доручак са ђаволом" (1971) М. Антића и "Како умрети" (1972) М. Стаменковића.

Низ улога одиграла је и на телевизији, где је посебно запажена као Кика Бибић у ТВ серији "Буквар".

Добитница је "Добричиног прстена", Статуете "Јоаким Вујић", награда "Павле Вуисић", фестивала "Дани Зорана Радмиловића"...

Своја животна искуства, која су била саткана од професионалних успеха, три брака (Мавид Поповић, Бојан Ступица и Цвијетин Мијатовић), али и великих губитака, сабрала је у књигу "Шака соли", која је имала неколико издања.

У јавности се последњи пут појавила у априлу прошле године на Дан Југословенског драмског позоришта.

Кремација ће бити обављена у уторак, 23. августа, у 13 часова на Новом гробљу у Београду, речено је Танјугу у Удружењу драмских уметника Србије. Комеморација ће бити одржана на Великој сцени ЈДП-а почетком септембра. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво