Какав је квалитет рибе у српским рекама

У зависности од тога где пецају квалитет рибе у Србији се креће од веома доброг до веома лошег, такорећи нејестивог. Надлежни тврде да је риба из сливова Саве, Дунава и Велике Мораве доброг квалитета. По раковима, шкољкама и корњачама може се оценити да ли је вода чиста, кажу риболовци.

Пре ћете у Дунаву ухватити алигатора него кечигу или лињака, кажу риболовци. Жале се да је у чуваркама и мрежама све мање рибе, а да не фали оно чему је место на обали.

И поред ђубрета које људи бацају, канализације или мазута који остављају барже, у нашим великим рекама за чудо још има рибе. Знатно мање него пре 35-40 година, кажу старији пецароши. Ипак и они, ако успеју да после целог дана проведеног на води убаце рибу у чуварку, добро размисле пре него што је ставе на тигањ.

Војислав Марјановић пеца од краја другог светског рата. Гледа како му пред очима Дунав мења боју.

Каже да од Аде до Вишњице има седам излаза канализације на Дунав.

Ипак, изгледа да велика река још увек може да се носи са човеком који је прља. Бар тако кажу у Биолошком институту.

"Риба пореклом из отворених вода начелно је доброг квалитета у погледу норми прописаних за исхрану, а према нациналном законодавству и стандардима важећим у Европској унији. Градски завод за јавно здравље Београд већ дуги низ година врши контролу такве рибе из Дунава и Саве на подручју главног града и нису забележене вредности контролисаних параметара које би указивале да риба није исправна за исхрану", кажу у Биолошком институту.

Нешто детаљнију анализу даје Агенција за заштиту животне средине. Потврђује да је риба из сливова Саве, Дунава и Велике Мораве доброг квалитета, тим редом. Аларм се пали на северу земље.

"На последњем месту према овом рангирању су воде слива Војводине. Са сливовима река на овој територији и канала Дунав-Тиса-Дунав. Довољно говори податак да је чак 43 одсто узорака са ове територије у категоријама веома лош и лош", каже Небојша Вељковић из Агенције за заштиту животне средине.

Риболовци имају свој начин да препознају чисту воду.

"По раковима, шкољкама и корњачама може се оценити да ли је вода чиста", каже риболовац Марјановић.

Србија је Европској Унији обећала да ће их у све реке вратити до 2040. године изградњом близу 400 постројења за прераду отпадних вода. У супротном, платиће пенале. Штета према нама самима, била би немерљиво већа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво