Злочин у Гораждевцу 13 година без казне

У Гораждевцу код Пећи, одржан је помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, дечацима које су непознате особе убиле аутоматским оружјем 13. августа 2003. године док су се купали у Бистрици. У нападу пре 13 година тешко је рањено још четворо српске деце. За тај злочин до сада нико није одговарао.

Иван Јововић и Пантелија Дакић убијени су из аутоматског оружја, а њихови другови Богдан Букумирић, Марко Богићевић, Драгана Србљак и Ђорђе Угреновић су тада тешко рањени. 

Унмик је после овог злочина саопштио да је непознат број људи из жбуња отворио ватру из "калашњикова" на педесетак деце и младих Срба из Гораждевца, а косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, претресла је стотинак кућа, али све то није дало конкретне резултате.

"Пантелија је имао 13 година када је убијен, а од тада је прошло 13. И после толико година седим у истом грчу и чекам да се нешто покрене. Са протоком времена бол се не смањује", каже отац убијеног дечака Милисав Дакић.

Унмик је после злочина саопштио да је непознат број људи из жбуња пуцао на педесетак деце и младих Срба из Гораждевца. Због недостатка доказа, Еулекс је затворио случај уз могућност да га, ако се појаве нови докази, опет отвори. 

"И дан данас се осећамо снемоћно и тужно зато што они који су починили ово злодело и дан данас живе на слободи, а они који би знали и умели да кажу који су и ко су не само да ћуте него их можда и славе као хероје", истиче игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић. 

Убиство деце осудили су домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаја одржана је и седница Савета безбедности УН.

Убиство на реци Бистрици сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународне мисије на Косову и Метохији.

Виновници су остали ван домашаја правде, као и у случају убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса "Ниш-експреса" код Подујева.

У Гораждевцу данас живи мање од 1.000 Срба у потпуном албанском окружењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво