Радна књижица ипак није отишла у заборав

Закон о раду из 2014. ове године послао је радне књижице у пензију. Од почетка 2016. ниједан новозапослени није добио документ који је деценијама био симбол рада. За оне који су до радног места дошли раније, савет је да радну књижицу чувају јер може бити једини доказ за остваривање појединих права.

Иако су многи схватили да радна књижица више није неопходан документ у Србији, то важи само за оне који су први посао нашли у овој години.

"Нове радне књижице се не издају, као што се не издају ни дупликати старих радих књижица. Подаци који су унети у радне књижице закључно са 31.12.2015. као такви служе као доказ о радном ангажовању тих лица", објашњава Владимир Станковић, заменик директора Сектора за остваривање права ПИО фонда.

Те доказе мораће да приложе када буду хтели у пензију. Пре пензије, радне књижице траже и поједине банке грађанима који се код њих задужују.

"Банкама то није забрањено, али ако је вама као клијенту то проблем, ви можете њих натерати да траже податке из централног регистра", наводи Иван Радак из Националне алијансе за локални економски развој.

Tо је према Закону о општем управном поступку. Пракса је, међутим, показала да администрација није у потпуности прихватила ту реформу. Зато је грађанима лакше да сами прибаве податке него да други то чине уместо њих.

"Што се тиче фонда ПИО, она ће практично увек бити неопходна као документ за нека радна ангажовања из претходних периода", истиче Владимир Станковић.

Уместо да чека да радне књижице природним путем нестану из оптицаја, упућени кажу да би држава требало да тај процес убрза. Пре свега тако што ће обавезати институције да податке размењују електронски.

"Нико се сада ко користи паметне телефоне неће вратити на стари или поготову на време када нема мобилни телефон. Морамо да подстичемо развој електронске управе јер према нашим истраживањима у ПИО фонду у РФЗО се губи више од 30 минута на једној процедури да се заврши. Заиста су уштеде велике", објашњава Иван Радак.

Не само у времену, већ и у новцу. Према истраживању НАЛЕД-а, на радним књижицама привреда штеди 3,6 милиона евра годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво