Бања Ковиљача, пред азилантима три могућности

У договору са Комесаријатом за избеглице, група од 86 азиланата који су после штрајка глађу прекинули протест на граничном прелазу Хоргош, ноћас је стигла у Центар у Бањи Ковиљачи. Наредних дана тамо ће се одлучити за једну од три могућности: да се пријаве на списак за азил у Мађарској, затраже азил у Србији или да се врате у своју земљу.

У новој групи миграната који су после протеста на Хоргошу, смештени у Центар за тражење азила у Бањи Ковиљачи, претежно су мушкарци из Авганистана, Пакистана и Непала. Ицсрпљени од пута, глади и чекања, захвални су Србији на помоћи, али већина њих не жели да се задржава у Центру.

"Пешачио сам, пливао, чекао, враћали су ме, уморан сам. После седам дана на жици у Мађарској, коначно имам овде топлу води И храну, али ја желим да идем даље, у Немачку", каже мигрант из Пакистана.

"У мојој земљи има много проблема. Овде сам са још пет пријатеља, не желим да се вратим кући", каже мигрант из Непала.

У Центру у Бањи Ковиљачи кажу да ће азиланти моћи да се упишу на списак за тражење азила у Мађарској, који ће бити прослеђен тамошњој полицији, од које ће добити бројеве за заказивање. Интересовање је много веће у односу на прихватну моћ Мађарске, од неколико десетина људи дневно на оба прелаза.

"Тај период чекања би био знатно дужи. Да не би људи опет били два или три месеца на пољима, под шаторима, у нехуманим условима, понуђено им је да се сместе и прво попуне прихватни центри, што је и учињено", каже Роберт Лесмајстер, управник Центра за тражиоце азила у Бањи Ковиљачи

Са нових 86 станара-азиланата, капацитети Центра у Бањи Ковиљачи сасвим су попуњени.

Иако им сада предстоји само чекање, кажу да су задовољни што имају кров над главом, медицинску негу, храну и боље санитарне услове, али И могућност да се одавде пријаве за жељену дестинацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво