Испитивање модернизованог стрељачког наоружања у Никинцима

Министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је војни полигон Центра за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима, где је информисан о резултатима постигнутим током упоредног испитивања новог и модернизованог стрељачког наоружања, спроведеног гађањем из 14 типова оружја различитог калибра, саопштило је Министарство одбране.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да је унапређење ефикасности стрељачке ватре јединица Војске Србије представља један од приоритета ресорног министарства.

"Током испитивања новог и модернизованог домаћег стрељачког наоружања и оног на употреби у јединицама Војске желимо да сагледамо ефикасност побољшања система оружја, оптоелектронског и нишанског система, система муниције и одређених ергономских карактеристика и да се, на основу тога определимо за оптимални модел опремања како специјалних тако и осталих јединица стрељачким наоружањем и муницијом", додао је Милорадовић.

Према његовим речима, досадашња гађања прелиминарно су показала да су неки од циљева постигнути.

Ново и модернизовано стрељачко оружје из производног програма "Застава оружја", са новим системом муниције и квалитетнијим ергономским карактеристикама, опремљено је и новом генерацијом оптоелектронских и нишанских система произведених у "Телеоптику" жироскопима, "сензор инфизу" и "сови", док нову генерацију муниције коју користе производи ужички "Први партизан", додаје се у саопштењу.

У упоредном испитивању модернизоване аутоматске пушке 7,62 мм и 5,56 мм, нове фамилије аутоматских снајперских пушака и пушкомитраљеза 6,5 мм "грендел", модернизоване снајперске пушке 7,62 мм "лапуа" и нових, модернизованих пиштоља, гађањем циљева на растојањима од 25 до 1.800 метара, поред конструктора и произвођача, учествују и припадници Специјалне бригаде Војске Србије, као најефикаснији и најкомпетентнији њихови корисници.

Из Управе за одбрамбене технологије и Техничког опитног центра кажу да ће испитивања трајати још неколико дана, а затим ће се, на основу спроведених анализа постигнутих резултата, донети закључци о достигнутом нивоу повећања ефикасности новог и модернизованог стрељачког наоружања и муниције, истиче се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи