Тешко је наћи доброг пастира

Иако живимо у технолошки развијеном свету, још није измишљена машина која може да замени пастира, па су добри чобани и данас на цени. Бити пастир у Сбији није популарно, али је доста тражено занимање.

На испаши поред Мртваје Караша надомак Беле Цркве свакоднево је осамдесет крава. У недостатку пастира мештани банатске паланке нашли су решење, све краве из села чувају наизменично.

"Ко има четири краве чува два дана а ја чувам једну, а има људи који имају шест, они чувају три дана", каже Душко Стојковић из Банатске Паланке.

Савица Јанковић је једини професионални пастир на Делиблатској пешчари. Тај посао ради више од годину дана. Задовољан је, има редовну плату, бесплатан смештај и храну али и помоћ пулина.

Каже да лакше бити пастир него надничар или да ради неки физички посао. 

Живица Милошевић из Врачев Гаја има крдо од стотину двадест крава. Док није запослио Саву, каже, имао је велики проблем да нађе пастира који би се задржао на послу.

Живица каже да оастири углавном дођу да раде неколико месеци и да му је тешко да нађе пастира на дуже време.

"Сада имам ту срећу да сам дошао до овог дечка кога иначе знам од малих ногу", каже он.

Пастири раде скоро дванаест сати, На паузи су када је најјаче сунце. Тада се и краве расхлађују. Зарада паситира у овом делу Србије је око 20 хиљада динара месечно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво