Нови дом за 32 породице у Обреновцу

После готово 1.000 дана, 32 породице погођене поплавама уселиле су се у нове станове у згради за социјално становање у Обреновцу, за чију је изградњу ЕУ издвојила око 800.000 евра.

Породице у новим становима су посетили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт чиме су званично обележили њихово усељење.

Зграда са 32 стана саграђена је за 15 породица погођених поплавама које су до маја 2014. године живеле у баракама које су биле у власништву "Термоелектoрa", као и 17 породица смештених у колективним центрима у хотелу Обреновац и војним баракама.

Ниједна од 32 корисничке породице нема станове у свом власништву и потпадају под најугроженије категорије.

Пожелевши породицама све најбоље, Јоксимовићева је рекла да они данас почињу нови, бољи и лепши живот, и додала да овакви пројекти представљају задовољство, али и велику обавезу за будућност.

"Пре две године овде су биле страшне поплаве, а ови људи живели су у баракама у лошим условима... Драго ми је што смо показали да нисмо кратког памћења, што некад уме да се деси код нас, већ смо показали да водимо рачуна. Кад нешто обећамо, то морамо и да урадимо", рекла је министарка новинарима.

Обреновац је данас, истакла је, жив град који изгледа још лепше, а 32 породице дочекале су да се уселе у станове који су направљени по свим стандардима и у којима могу да очекују бољу будућност.

"Влада Србије је обећала помоћ и премијер Вучић је не знам колико пута био у Обреновцу и верујем да ће поново доћи ускоро. Мајкл Давенпорт се трудио да што више новца повучемо из доступних фондова да бисмо могли да поправимо и вратимо живот у Обреновац", рекла је Јоксимовићева.

Истакла је да Србија остаје стабилно на европском путу, те да ће сваки наш будући корак ка европским интеграцијама значити конкретан бољитак и могућност за више пројеката које ће осетити сви грађани.

Наводећи да грађани често питају шта доноси европски пут и отварање поглавља, Јоксимовићева је рекла да смо показали зашто је важно бити на европском путу, јер је ЕУ изузетно помогла Србији у обнови након поплава.

"Поред солидарности, у тренутку поплава ЕУ су одлучиле да Србију третирају као чланицу у смислу доступности фодова, па нам је европски фонд солидарности био доступан за санацију као да смо земља чланица. То је велика помоћ, добили смо 62 милиона за превенцију", подвукла је министарка.

Према њеним речима, у току је санација обалоутврда на Новом Београду, Обреновцу, као и чишћење канала у Ваљеву, Свилајнцу, Пироту и другим градовима.

"То су конкретне ствари које можемо да имамо као корист од европског пута, то је оно што људи виде као конкретну помоћ", рекла је Јоксимовићева и додала да је обновљено више од 140 школа, амбуланти кућа, изграђена 73 моста од новца ЕУ.

"Мислим да је то прави начин да европске интеграције схватимо као део наше развојне политике и као могућност коју добијамо да унапредимо наше друштво, уз сву солидарност коју добијамо", рекла је Јоксимовићева захвалишви ЕУ на помоћи у претходне две године, не само на обнови од поплава, већ и у другим областима.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт истакао је да је нова зграда симбол солидарности ЕУ и Србије.

Поред тог пројекта, у који је, како је рекао, ЕУ уложила више од 800.000 евра, Унија је у првој фази сарадње издвојила скоро четири милиона евра за обнову шест школа у Обреновцу, обнову приватних домаћинстава, помоћ привредницима и пољопривредницима.

Давенпорт је поручио да ЕУ наставља са подршком Србији и Обреновцу и кад је реч о санирању последица поплава и са пројектима у вези са превенцијом последица у случају нових природних катастрофа.

"Овде радимо на обнови три бедема, на обалама Баричке реке, Саве и Колубаре, што ће бити од кључног значаја за ефикасну превенцију у будућности", рекао је Давенпорт и најавио наставак помоћи, уз очекивање да ће до краја године бити обновљено око 1.000 кућа и станова у Обреновцу уз подршку пољопривредницима.

"Укупно Обреновац ће добити помоћ од ЕУ више од 10 милиона евра. Влада Србије даје свој велики допринос нашим заједничким напорима", рекао је он.

Како је истакао, највећи посао Делегације је да помогне Србији на путу ка чланству у ЕУ.

"То је наш највећи посао, али паралелно желимо да покажемо солидарност међу земљама Европе, нарочито између земаља ЕУ и кандидата за члансто. Ова зграда је велики симбол солидарности међу нама", подвукао је Давенпорт.

Захвалио је свим партнерима који су помогли на пројекту, општини Обреновац, граду Београду, Канцеларији за евроопске интеграције, Канцеларији за управљање јавним улагањнима...

ЕУ је финансирала изградњу зграде, опремање белом техником и намештајем кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, а изградња је трајала од октобра 2015. до јула ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво