Ко штити права радника код страних послодаваца

Страх од губитка посла и тешко налажење новог, главни су разлози због којих многи запослени пристају на ускраћивање и угрожавање радничких, али и људских права. Синдикати опомињу да је то посебно изражено у појединим страним компанијама које послују у земљи.

Забрана синдикалног организовања, одласка у тоалет, полиграфско тестирање – само су неки од "гвоздених" захтева које пред српског радника стављају поједини инострани инвеститори, а заузврат углавном дају минималну зараду.

"Санкције су довеле до тога да ми просто сада јуримо и грабимо ка томе да успоставимо поново индустријску производњу. У таквом односу власти према страним инвеститорима дошли су и они који апсолутно ни на који начин не поштују права радника, дакле један свеприсутан мобинг на који нажалост наша држава апсолутно не реагује, а не реагује јер се плаши да се страни инвеститор просто не наљути, да не покупи ствари и не напусти Србију", каже Ранка Савић из Асоцијације самосталних и независних синдиката.

У трци за привлачење и задржавање страних инвеститора Србија прави још неке грешке у корацима, наводе стручњаци – рекламира се као земља јефтине радне снаге и даје бројне повластице странцима.

"Када се погледа колико је новца дато за субвенције страним инвеститорима и када се види да су то износи који се крећу од 1,3 па до чак преко две милијарде евра за последњих пет до шест година, било је много паметније део тих средстава уложити у иградњу наших малих и средњих предузећа, развијати пољопривреду, туризам, угоститељство", истиче Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

У Привредној комори кажу да домаћа привреда има добит од странаца који овде послују.

"Они траже добављаче, локалне добављаче, мале и средње компаније и на тај начин се економски ефекат прелива на домаћу привреду", каже Михаило Весовић из Привредне коморе Србије.

Поред тога што око 2.500 страних компанија у Србији запошљава готово 200.000 радника, важно је, каже, и то што доносе нове технологије и нову пословну културу.

"Они су изузетно велики донатори. Изузетан значај је када страна компанија на свом локалном делу где послује отвори школу, обданиште", каже Весовић.

Тамо где се процени да су нам стране инвестиције добродошле, држава би права радника требало да заштити уговорима.

"Нисам био у ситуацији да видим како изгледа један такав уговор који се склапа са страним инвеститором, међутим, готово је сигурно, апсолутно би требало да стоји клаузула да он у потпуности мора да следи наше радно законодавство", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Надлежни позивају раднике, који сматрају да су им права угрожена, да то пријаве док су у радном односу јер само у том случају, кажу, инспекција може да реагује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво