РТС са пацијентима у чекаоници Ургентног центра

За око сат времена, колико је екипа РТС-а синоћ провела у Ургентном центру, у ту установу, која ради 365 дана у години, и која никада од оснивања није затварала своја врата, стигло је на десетине пацијената.

Екипе Хитне помоћи довезле су и неколико старијих суграђана. Били су неухрањени и изнемогли, а у Ургентном центру кажу да их довозе из старачких домова и геронтолошких центара, и да су такви пацијенти често на ивици живота, и буквално – кост и кожа.

Једна старија суграђанка која је била у чекаоници пала је преко бицикла и повредила главу, а били су ту и пацијенти који су имали проблем са притиском. Кажу да чекају дуго и да је загушљиво.

Дежурни лекари и сестре раде без паузе и предаха, јер пацијенти готово нон-стоп пристижу.

Летње време и годишњи одмори, и то што су многи отпутовали из града у овој здравственој установи не осећају.

"Операционе сале раде, тренутно се у две ради – ортопедија, општа хирургија", каже др Милан Тодоровић, дежурни хирург.

Дежурна сестра Наташа Чабаркапа каже да се грађани често жале што не улазе први. "Ми заиста гледамо по приоритету да пуштамо пацијенте", рекла је Чабаркапа.

Директор Ургентног центра Марко Ерцеговац каже за РТС да ће пацијенти у најтежем стању увек први бити збринути. Чак око 50-60 одсто пацијената који дођу у Ургентни центар, истиче, треба да буду збринути у примарној здравственој заштити, а не у тој установи.

"Око 10-15 одсто пацијената довезу службе Хитне помоћи, док још 10-15 одсто хитних пацијената дође сопственим превозом", рекао је Ерцеговац додајући да је главни проблем Ургентног центра недовољан број медицинских сестара.

Ургентни центар има 1.200 запослених, од којих је 350 доктора. Простире се на 2.000 квадратних метара, и има 308 кревета. Недовољно, јер овде између 800 и 1.000 пацијената сваког дана дође по помоћ.

У току је реновирање ортопедске јединице интензивне неге, која захтева збрињавање најтежих пацијената ортопедске патологије, а у току је и тендер за ангио-салу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво