Мигранти у Шиду: Из Србије желе да оду, у Хрватску не могу

Неколико стотина избеглица чека на граници Србије и Хрватске, код Шида. Група избеглица у Адашевцима већ је пробала да оде. Недавно су се вратили са са мађарске границе, где су поднели захтев за азил.

Европска унија је на сто метарa oд миграната. Али, прилаз тој капији је добро чуван. Зато избеглице у прихватном центру у Принциповцу не ризикују.

"Нисам пробао да пређем хрватску границу. Обезбеђење је веома јако", каже један мигрант.

У центру Шида, једном од епицентара избегличке кризе у Србији, сада борави 348 избеглица.

Прошле године у ово време, вагони као и железничка станица у Шиду били су пуни избеглица које су чекале да се пребаце возом у Хрватску. Сада више овде немају шта да траже.

То потврђује и група Aвганистанаца која је две недеље у кампу "Шид станица". Овде неће, у Хрватску не могу.

"Пробали смо да пређемо границу, али нам полиција није дала. Рекли су нам да се вратимо одакле смо дошли или да идемо у Мађарску", каже Најџибулах из Авганистана.

На териротији општине Шид тренутно је око 1.000 избеглица, а од септембра прошле године прошло их је 700.000. Мања бројка прави већи проблем јер сада ту остају.

"Oдређена ситна кривична дела су почела да се дешавају, крађе и то је све под конторлом полиције и процесуирано је", наводи  помоћник председника општине Шид Ивица Јовић.

А да би се и грађани привикли на избеглице, локална самоуправа добија помоћ са стране.

"Наш циљ је да мало приближмо грађанима Србије које су те културе, којим језиком причају, да њима није циљ да остану у Србији", напомиње директорка фондације "Дивац" Ана Кошел која у сарадњи са УСАИД-ом пружа подршку локалним самоуправама у избегличкој кризи.

Група избеглица у Адашевцима већ је пробала да оде. Недавно су се вратили са са мађарске границе, где су поднели захтев за азил. Одговор Мађарске чекају у Адашевцима.

"Очекујемо одговор у наредних 40 дана, можда и дуже. Србија је лепа и људи су добри. Али, читао сам пре неки дан на Фејсбуку да вам је незапосленост велика. Зато овде немам шта да тражим", прича Мухамед из Сирије.

Због таквог става који преовлађује међу избеглицама - ни надлежни не журе са интеграцијом.

"Да бисмо могли да причамо о интеграцији, битно је да најпре сви уђу у процедуру, па тек онда да видимо ко хоће да се интегрише", истиче Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице.

Тренутно је у Србији 3.000 избеглица. Јасно је да не желе овде да остану, али нејасно је шта ће се десити ако то буду морали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи