Светски дан борбе против хепатитиса

Oбележава се Светски дан борбе против хепатитиса. С обзиром на то да се у свету сваке године дијагностикује 10 милиона нових случајева, Светска хепатитис алијанса покренула је глобални пројекат под називом "За свет без хепатитиса", с циљем да се до 2030. године елиминише опасни вирус, који је 7. узрок смртности у свету. Тестирање на хепатитис препоручује се свим особама које спадају у такозване ризичне групе.

Лекари подсећају да хепатитиси Б и Ц не могу да се добију руковањем, нити ако радите или се дружите са оболелом особом. Оба вируса се преносе зараженом крвљу, односно, ако употребљавате коришћене игле и шприцеве, имате незаштићен сексуални однос, током порођаја са мајке на дете... 

Ризик доносе и тетовирање, пирсинг, стоматолошке или хируршке интервенције нестерилисаним инструментима, третмани код педикира и маникира, као и коришћење средстава за личну хигијену особе инфициране вирусом хепатитиса Б и Ц.

И ове године, Светски дан борбе против хепатитиса Србија дочекује са истим проблемима.

"Немамо националну стратегију, немамо систем превентиве, немамо систем скринига, односно циљаног тестирања, а онда се поставља и питање када будемо једног дана и имали ту Националну стратегију, колико ће нам времена требати да је уведемо у праксу, дакле апсолутно смо на чекању и пацијенти умиру од болести за коју постоји лек", истиче Ивана Драгојевић из Удружења за борбу против хепатитиса "Хронос".

Према њеним речима, сваки пацијент који данас дође до цирозе или канцера, значи да је систем заказао.

"Последњих 15 година у Србији је могућа само двојна терапија заснована на интерферону што нажалост више није стандард у свету, велики број пацијената који је лечен том терапијом, није одговрио на ту терапијску опцију, то су пацијенти којима су неопходни нови лекови, они нажалост нису стављени на листу...", објашњава проф. др Јасмина Симоновић Бабовић са Инфективне клинике КЦС.

У Удружењу пацијената тврде да је много оних који носе вирус а да то не знају и да једном излечени пацијент мора стално да се контролише. Најмање опасан, хепатитис А, преноси се прљавим рукама, па је најважнија преветивна мера хигијена, мада постоји и вакцина.

Вакцинисање против хепатитиса Б, који је стотину пута заразнији од вируса ХИВ-а, обавезан је део програма имунизације, док за хепатитис Ц не постоји вакцина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво