Михајловић: Нелегална градња је кривично дело

И после неколико покушаја легализације и заустављања бесправне градње, нелегалних објеката све је више. Највећи број тих објеката моћи ће да се легализује по до сада најповољнијим условима, уколико су изграђени до ступања на снагу Закона о озакоњењу крајем новембра. Оне који су касније зидани без дозволе, очекује рушење. На састанку са градским менаџером престонице и председницима београдских општина, ресорна министарка најављује да ће Влада помоћи локалним самоуправама да стану на пут дивљој градњи.

Потпредседница владе Зорана Михајловић позвала је  све председнике општина у Београду, али и у Србији, да се постарају да се Закон о озакоњењу доследно примењује.

Михајловићева је поручила председницима општина да ће добити сву неопходну подршку и помоћ Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре али да се неће толерисати непоштовање Закона.

"Нећемо дозволити да се Закон о озакоњењу не примењује на прави начин, јасно. Кривично је дело свако кршење овог закона и предмет озакоњења су објекти који су укровљени пре доношења Закона, не после“, навела је Михајловићева, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како се наводи у саопштењу министарства, она је најавила формирање Координационог тела које ће надзирати спровођење Закона у свим општинама у Србији који би требало да реши питање бесправне градње.

Горан Весић истиче да ће Координационо тело координисати активности министарства, града Београда, тужилаштва, општинских, градских и републичких инспекција.

"Како инвеститори који покушавају да искористе то да постоје одређене надлежности општина, града, републике, не би могли да лове у мутном и како би на једном месту биле сабране све информације и да бисмо могли брзо и ефикасно да делујемо", рекао је Весић.

У току је интензивна провера 8.000 захтева за озакоњење који су предати после доношења закона.

"У поступку смо утврђивања и упоређивања инспекцијских записника са сателитским снимком и сви они који не буду били видљиви на сателитском снимку биће санкционисани у складу са законом о озакоњењу и као такви срушени", рекао је секретар за легализацију Немања Стајић.

Сателитски снимак је доступан на сајту Републичког геодетског завода, али могу да га виде само државни службеници.

Александра Дамњановић, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, каже да су сви сателитски снимци сачињени и снимљени до краја 2015, тако да ће врло јасно и прецизно знати када је објекат грађен.

"И у том смислу нема никакве могућности преваре. Постоје објекти који нису видљиви на сателитском снимку, у том случају ће се прибећи другим доказним средствима", каже Дамњановић.

Ресорно министарство почело је да контролише и рад надлежних на локалу широм земље. Републичку инспекцију треба да очекују и они који су бесправно градили у заштићеним зонама, попут Златибора, Таре и Копаоника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара