Батут: Вирус Западног Нила изолован у Београду

Може се очекивати да се вирус Западног Нила појави код људи, пошто је изолован код комараца у Београду, рекао је Драган Илић, директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут". Илић истиче да је кључна превентива заштита од уједа.

Драган Илић је Танјугу рекао да је тај вирус, који у 80 одсто случајева код људи изазива неспецифичне симптоме, изолован у оквиру редовног надзора Завода за биоциде и да се може очекивати да се у неком тренутку вурус појави у хуманој популацији.

Како су раније пренели медији, вирус Западног Нила је у Београду изолован код комараца у два узорка – на Бановом брду и на општини Палилула.

Илић каже да, поред заштите од уједа комараца као кључне превентиве, и Завод за биоциде и службе које се баве третирањем комараца треба да интензивирају своје активности, посебно у оним деловима града где је већ изолован вирус код комараца.

Симптоми инфекције код људи, према његовим речима, неспецифични су и испољавају се као обична прехлада, тако да код скоро 80 одсто оних који буду инфицирани вирусом Западног Нила, посебно код млађе популације, инфекција ће проћи без икаквих симптома и тегоба. Антитела на ту инфекцију могу да се констатују само ако се уради тест.

"Код 20 одсто симптоми су благи као блажа прехлада, грозница, мало повишена температура, малаксалост. Уколико дође до главољубе или неких неуроинвазивних симптома, упала можданица, то је онда озбиљна форма инфекције и подразумева потребу интензивног лечења и третмана", рекао је Илић.

Додао је да је третман у том случају неспецифичан јер не постоји неки специфичан лек против тог вируса.

"Лече се у ствари симптоми", рекао је Илић и навео да је у случају упале можданица потребно обратити се изабраном лекару, а затим и Институту за инфективне и тропске болести, где се ти пацијенти даље третирају.

Говорећи о ризицима инфекције тим вирусом код људи, Илић је рекао да су посебно угрожени старији од 65 година, гојазни и особе које имају ослабљен имунитет.

То су, додао је Илић, категорије становништва које су у посебно повећаном ризику од оболевања, а и последице могу бити теже код њих.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво