Јанковић: Пропусти у Житишту и у случајевима убистава 11 жена

Контролом поступања надлежних у случајевима 14 жена убијених од почетка године утврђено је да је у 12 случајева било пропуста, саопштио је заштитник грађана Саша Јанковић. Министарствима рада и здравља прослеђено је 45 препорука које упућују на то да треба инсистирати на примени закона.

Један од случајева у којима су установљени пропусти, каже омбудсман, јесте и случај убистава у Житишту иако је, како је навео на конференцији за новинаре, ресорни министар за рад рекао да није било пропуста у раду центра за социјални рад.

"То не значи да је било ко осим убице крив за нечију смрт, али да тих пропуста није било вероватноћа да се деси смртни исход била би мања", рекао је Саша Јанковић и додао да забрињава покушај да се то заташка.

Истакао је да доследно спровођење прописа и процедура можžе битно да допринесе смањењу и сузбијању насиља и спречи понављање насиља над женама.

Јанковић је рекао да је МУП-у, министарствима рада и здравља проследио 45 препорука и да упућују на то да треба инсистирати на примени закона.

"Није да су наши закони лоши, основни проблем је неспровођење прописа и неодговорност. Често се пропусти заташкавају", рекао је омбудсман.

Подсетио да је спровео истраживање од јуна 2013. до јуна 2014. године и да су у том периоду биле 5.352 кривичне пријаве које је полиција поднела за насиље у породици и да се 4.399 односило за насиље над женама.

"У 71 одсто случајева ове пријаве су окончане усменим упозорењем за насилнике, а само 25 одсто кривичних пријава стигле су до фазе оптужења", рекао је Јанковић.

Представница Аутономног женског центра Тања Игњатовић каже да су свесни да не могу да се спрече сва убиства, али да страхује да ће се убиства жена и даље понављати јер не анализирамо где је било пропуста.

Игњатовићева каже да ће невладина организација коју води покренути потписивање петиције да се 18. мај прогласи даном сећања на жене убијене у породичном насиљу.

Конференцију је обележило негодовање представника појединих удружења који су упитали зашто се само говори о насиљу над женама, а не и о насиљу над мушкарцима.

Представник удружења "Тата" упитао је омбудсмана да ли има податке колико је лажних пријава жена за сексуално злостављање било у протеклом периоду, на шта му је омбудсман рекао да он не контролише грађане, већ пропусте у раду институција.

"Срамота ме је као мушкарца што нисмо спремни да признамо да проблем постоји. Овде говоримо о убијеним женама, проблем је озбиљан и велики и његова негација не води решењу", закључио је Јанковић.

На примедбе омбудсмана реаговао је МУП, наводи да су и раније предузимали мере како би унапредили рад полиције у тој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара