Мигранти трећи дан штрајкују глађу, шесторо у болници

Штрајк глађу на врућини послао је укупно шест избеглица у болницу. Њих стотину храну одбија већ трећи дан, али кажу да неће одустати све док им мађарска полиција не омогући да пређу границу.

Српски званичници кажу да држава обезбеђује медицинску помоћ мигрантима у штрајку.

"Њихова (мађарска) тишина нас убија. Од рођења нас уче шта су демоктарија и људска права, онда дођемо овде где би требало да важе и шта видимо ? Ми смо између чекића и наковња, једино што нам преостаје је да штрајкујемо глађу", каже један мигрант из Авганистана. 

Мигранти у протесту су данас развили транспаренте "Слобода кретања" и "Право на путовање".

Траже да се њихов камп третира као посебан у односу на транзитни камп на Хоргошу у коме је око 550 миграната већ на списку за азилну процедуру код мађарских органа.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот је, приликом посете Суботици, похвално изразио однос Србије према мигрантима.

"Сви цене улогу коју је Србија имала што се тиче хуманитарног приступа према мигрантима. Када видите да је човек јадан, сиромашан, да треба да му пружите руку уместо да му окренете леђа, да му отворите срце, а не затворити очи... то је важна ствар и важно је што је српски народ то показао овим људима", рекао је Скот.

Мигрантски камп на српско-мађарској граници код Хоргоша сутра ће заједно обићи америчка амбасадорка у Будимпешти Колин Бел и амбасадор Скот.

У транзитним камповима на Хоргошу и Келебији укупно је више од 800 избеглица. Дневно мађарску границу пређе само њих тринаесторо.

Иако очи нису затворне, границе скоро да јесу. Тимови војске и полиције Србије мотре на избеглице које илегално улазе у Србију из правца Македоније и Бугарске.

Саопштавају да је у протеклих неколико дана спречен улазак 466 избеглица, док је њих 130 ипак успело да уђе и они су упућени у прихватне центре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво