Михајловић: Кров над главом за најугроженије

Потпредседница Владе Зорана Михајловић уручила је у Чачку кључеве преосталих пет станова за социјално становање у насељу Атеница, а кров над главом добиле су самохране мајке и особе са инвалидитетом. Михајловићева је током посете Чачку најавила да ће врло брзо почети рушење нелегалних објеката.

Изградња станова у Чачку је завршена крајем 2013. године, а у Атеници је изграђено шест зграда са укупно 24 стана. Станови су површине око 70 квадрата и на грађевинске радове је потрошено око 70,7 милиона динара без ПДВ-а.

"Влада Србије је још 2013. издвојила 200 милиона динара за 135 станова на територији Србије у шест градова, међу којима је Чачак где је 19 станова већ подељено и мени је драго да ће 12 деце у Чачку да добије кров над главом", рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да је цео процес био транспарентан по питању критеријума на основу којих су станови додељени.

"Чека нас завршетак станова у Нишу, Крагујеву, Кикинди и Зрењанину и то је оно што држава заједно са локалним самоуправама и другим институцијама ради. Можда се чини да је то мали број станова, али је то веома значајно за људе који су добили кључеве станова", навела је Михајловићева.

Према њеним речима, у Чачку је мање новаца потрошено него што је било опредељено захваљујући уштедама.

"Министар Велимир Илић је започео овај пројекат и ево ми га завршавамо", истакла је Михајловићева.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је захвалио влади и министарки Михахјловић додајући да је Град Чачак учествовао са 37 милиона динара у пројекту градње 24 стана, Влада са 47 милиона, као и да је укупна вредност са ПДВ-ом 84 милиона динара.

Републичка агенција за становање је учествовала са 47 милиона динара. Станови се налазе у Обрежу.

Првих 19 станова је додељено 11. децембра 2015. године и то самохраним родитељима шест станова, особама са инвалидитетом два, породицама са четворо деце један и осталима 10 станова.

То нису станови за социјално угрожена лица већ је реч о социјалним становима који се издају на три године и плаћа се кирија 8.347 динара.

Осим Чачка завршено је још 40 станова у Зрењанину, Краљеву, Кикинди и Панчеву, а ускоро ће и у Нишу станове добити још 70 породица.

Влада је у претходне две године изградила и доделила 64 социјалних станова, завршава се још 70 и планирана је градња још 31 стана у Старој Пазови, Панчеву и Кикинди.

Ускоро почиње рушење нелегалних објеката

Министарка Михајловић је изјавила да ће врло брзо почети рушење нелегалних објеката у Србији, који су без дозволе грађени након усвајања Закона о озакоњењу објеката.

"Очекујем у најскоријем периоду да почне рушење, сателитски снимак је доступан, Републички геодетски завог да је платио, тако да имамо све што је потебно да кренемо у тај процес. Тренутно се на целој територији Србије снимају објекти и комисије пописују објекте на терену", рекла је Михајловићева .

Реч је о бесправним објектима који не могу да буду озакоњени, као и објектима који су грађени након доношења Закона о озакоњењу бесправних објеката, који је усвојен у новембру 2015. године.

Министарка је рекла да ће објекти бити рушени на основу сателитског снимка на основу којег ће се упоређивати стање, да ли је нешто грађено после доношење закона.

"Има доста необичних ситуација, па често инспектори то не ураде на прави начин. Ураде решење о рушењу, јер виде да је нешто направљено након доношења закона, а онда упуте странку на озакоњење - то не може. Све што је направљено без дозволе након усвајања Закона о озакоњењу објеката и након сателитског снимка иде на рушење", поручила је Михајловићева .

Потпредседница Владе Зорана Михајловића је истакла да ће Министарство већ сутра имати око тога састанак у Београду, који има највећи број нелегалних објеката.

"Са градоначелником Београда Синишом Малим смо направили тим и крећемо у убрзавање тог процеса, што значи рушење и већу контролу инспекције. Мислим да у многим градовима мора да се повећају капцитети инспекције, која мора одговорно да ради свој посао", истакла је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи