Војска и полиција стално мењају тактику обезбеђења границе

Број покушаја илегалних прелазака државне границе са Бугарском и Македонијом је у опадању од када те делове границе обезбеђују заједничке снаге Војске Србије и МУП-а Србије, изјавио је портпарол Министарства одбране, капетан корвете Јован Кривокапић.

Истакао је да је тренутна ситуација стабилна, да су заједничке снаге ВС и МУП-а Србије распоређене дуж границе и да су у потпуности спремни да одговоре на све изазове који се могу десити.

"Од 22. јула, од када су наше снаге на терену, имамо већ неке резултате који нам говоре да добро радимо свој посао. До синоћ у 19 сати 466 миграната је одустало од покушаја илегалног уласка у Србију, то је бројка која се повећава из дана у дана, што значи да наше присуство даје резултате", рекао је Кривокапић гостујући у јутарњем програму РТС-а.

Истиче да мигранти од када границу контролишу припадници ВС и МУП-а Србије више не покушавају да пређу границу уз присуство водича и кријумчара, па зато бирају планинске превоје и тешко приступачан терен.

Због тога су, како је истакао, јединице ВС и МУП-а Србије принуђене да константно мењају тактику обезбеђења границе.

Тим јединицама су, рекао је, на располагању четири хеликоптера, опрема за дневно и ноћно извиђање, борбена оклопна возила са камерама и друга опрема.

Криковапић наводи и да су предвиђене потребне снаге да одговоре на постављене задатке - спречавање илегалних прелазака из Македоније и Бугарске, онемогућавање кријумчарења људи и привођење људи који то покушају.

У питању су, према његовим речима, пешадијске јединице ВС, припадници војне полиције, а из МУП-а припадници управе граничне полиције, жандармерије, коњичке јединице.

Упитан за ситуацију због терористичких напада широм Европе, Кривокапић је навео да расте опрез због тероризма у свету и размена информација, а да ће ВС и МУП дати све од себе да постављене задатке када су мигранти у питању испуне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи