Нове лекције и у пензији

Живот у пензији не мора бити досадан. Нарочито не лети, јер је баш тада у понуди велики број бесплатних курсева за сениоре. Организатори курсева кажу да их је изненадило интересовање пензионера, а место више углавном се тражи за часове рачунара и енглеског језика.

Многи пензионери вратили су се у школске клупе да би обновили старе и научили нове лекције из енглеског језика.

"Ја имам предзнање јер сам учила у школи и у осмогодишњој и у гимназији, па сам онда застала дуго, и сада ћу овде да се подсетим. Фонд речи ми недостаје", каже полазница курса енглеског језика Надежда Гајић.

"Мислим да је основа писмености данас да знате енглески и да знате да корситите рачунаре", наводи полазница курса енглеског језика Верица Ђурић.

"Тај језик ми је, као и што јесте, прозор у свет, и да је универзалан и да је неопходан, и зато желим да га обновим и да усвршим конверзацију", истиче полазница курса енглеског Вера Нешић.

Енглески, уз обавезан домаћи задатак, ђаци трећег доба уче шест недеља. Предавачи су им студенти Филолошког факултета.

"Уопште им не треба пуно времена да схвате, и уопште не треба да се пуно задржавам на једној ствари и у току часа пређемо доста области. Најтежи им је изговор енглеског, то им тешко пада", објашњава волонтерка и предавач енглеског језика Драгана Степановић.

За све су, кажу, криве нове технологије које су их натерале да отворе енглески речник. Овај језик планирају да уче чак и када се курс заврши.

"Већ смо завршили два циклуса, ово је трећи, трећа генерација да тако кажем, ради се у групама до шест полазника. Ми већ правимо нове групе, дакле када ове две које су сада у току заврше, нове групе ће од средине августа кренути са учењем", каже координаторка волонтерског сервиса на Звездари Радмила Урошевић.

Летње дане пензионери могу употпунити похађајући и бесплатне курсеве вајарства, плеса, старих заната... Све те активности су, како кажу, за њих само примери да се нове лекције уче и одласком у пензију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво