Инспекција у "Перутнини Птуј": Полиграф није за запослене

Инспектор рада је послодавцу у предузећу "Перутнина Птуј-Топико" у Бачкој Тополи указао је да запослени нису дужни да се подвргавају полиграфском тестирању, а због одбијања да то учине, не смеју да трпе штетне последице. У том колективу је, због нестајања робе из складишта, спроведено полиграфско испитивање неких запослених.

Инспектор рада је послодавцу скренуо пажњу да је полиграфско испитивање дозвољено у кривичним поступцима и да могу да га врше само овлашћена лица, док у области радног права овај облик утврђивања истинитости навода није предвиђен, саопштило је Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У саопштењу се наводи да је инспектор рада Одсека инспекције у Суботици, који је извршио инспекцијски надзор из области радних односа код послодавца "Перутнина Птуј-Топико" д. о. о. Бачка Топола, на основу изјава затечених радника и предочене документације, утврдио је да је, због тога што је дуже време из складишта нестајала роба, о чему је обавештавана и полиција у Бачкој Тополи, послодавац одлучио да се један број запослених, укупно њих 18, подвргне тестирању на полиграфу.

Седамнаест запослених је дало сагласност на полиграфско испитивање, а један радник Д. Л. није прихватио, те није ни испитиван на полиграфу. Испитивање је обављено је 21. јуна.

Овакво испитање послодавац није утврдио Колективним уговором, нити уговорима о раду, нити је оно предвиђено Законом о раду.

Са запосленим Д. Л., који је анексом уговора о раду 2. јуна распоређен са радног места "виљушкариста" на радно место "живински радник", што је прихватио, споразумно је прекинут радни однос и 12. јула је одјављен са обавезног социјалног осигурања.

Председник репрезентативног синдиката у предузећу је инспектору рада рекао да је синдикат био упознат са испитивањем запослених на полиграфу, али да се ни један радник није обратио синдикату за заштиту.

Изјавио је и да га је радник Д. Л. обавестио да ће одбити испитивање на полиграфу и да ће дати отказ, наведено је у саопштењу Министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво