Влада Србије посвећена питању инклузије Рома

Србија може да буде пример осталим земљама у региону када су односи према Ромима у питању, изјавио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић након разговара са делегацијом Светске организације Рома.

Иванишевић, који је и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, рекао је да је идеја састанака са представницима ромских организација да се договори имплементација нове Стратегије за инклузију Рома коју је Влада усвојила и припрема Акционог плана за реализацију тог документа.

Према његовим речима, нова стратегија се фокусира на пет главних области - запошљавање, образовање, становање, социјалну и здравствену заштиту, а највећи помак направљен је у образовању.

''Очекујемо да ћемо кроз стратегију моћи да покажемо озбиљне резултате на побољшању положаја Рома'', рекао је Иванишевић.

Наводећи да је питање инклузије Рома питање за српско друштво, он је истакао да је сигуран да Србија показује да је инклузивна држава и да су у њој све нације добродошле, посебно Роми.

Иванишевић је истакао и да се данас на састанку чуло да Србија може да буде пример осталим земљама у региону како се односи према Ромима.

''Идеја састанка је организовање једног великог скупа у октобру у Београду који би позвао представнике организација Рома из целог света да се представи оно што је Србија урадила на побољшању положаја Рома'', рекао је Иванишевић.

Истакао је и да су представнци Светске организације Рома указали на проблеме у другим државама где ромска национална заједница нема тако добар положај који има у Србији.

Иванишевић је навео и да се разговара са колегама из немачког министарства и развојне агенције да се добију донације од око шест милиона евра које ће имати за циљ побољшање услова социјалне инфраструктуре.

Према његовим речима, када се говори о социјалној инфраструктури говори се о вртићима, школама, домовима здравља и то управо у оним местима која су највише погођена ситуацијом да Роми одлазе и траже азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи