Како се заштитити од грома

Mетеоролог РХМЗ-а Недељко Тодоровић за РТС каже да је најбоља заштита од удара грома превентива. Истиче да грађани на време треба да се информишу о прогнози.

Гостујући у Дневнику РТС-а Недељко Тодоровић је рекао да тачна позиција удара грома не може да се одреди.

Тодоровић је говорећи о несрећи и могућем узроку несреће током које су страдале две девојчице из Александровца, рекао је да мобилни телефони не представљају озбиљну опасност од удара грома.

"Не може да се претпостави где ће да удари гром, грмљавински облаци могу да се прогнозирају на ширем подручју, али тачна локација је непредвидљива, не може да се зна где ће ударити, само потенцијални објекти", каже Тодоровић.

Тодоровић истиче да су удари грома редовна појава.

"Кад год има циклона који доносе промене у времену, то је редовна појава, али зависи од сезоне до сезоне. Неког лета их је мање, некад је појава изузетно честа као што је било 2014. године, а ова година је просечна", додаје Тодоровић.

На питање како се заштитити од грмљавине и грома Тодоровић истиче да је најбоља превентива.

"Грађани који раде на отвореном, било да се крећу као туристи или раде, треба да се информишу путем прогнозе да ли је време праћено грмљавином", објашњава Тодоровић.

Објашњава да кад дође до прве грмљавине треба се склонити у чврсти објекат.

"Не чекати последњи тренутак и мислити на време који би објекти били потенцијално добри као склониште. Потпуна заштита од грома не постоји, превентива је најбитнија", закључује Тодоровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво