Детаљи приватног живота - где су границе приватности?

Јавне личности неретко су жртве таблоида. Објављивање детаља из приватног живота правда се знатижељом, док право признаје једино интерес јавности. Тако правници гледају и на последњи случај у којем је "Курир" објавио фотографије глумице Данице Максимовић са Аде Бојане. Осуђују што је глумица, наводно, у револту, ударила фото-репортерку. Даница Максимовић за РТС то негира.

Јавна личност на јавном месту. За таблоиде довољно да крену у папарацо лов. Резултат – фотографије глумице Данице Максимовић са нудистичке плаже на насловници. Зашто? Пита глумица и негира да је, у револту, на угрожавање приватности узрватила ударцем.

"Моја позиција је да се сада браним, а не знам од чега, ја сам ту дошла да летујем и да се одморим, а видите шта се догодило. Није се догодило то што пише ту све, то није истина. Свуда постоје табле да је забрањено сликање, а они су мене пратили од раног јутра, ако је то новинарство онда треба да се запитају сви", каже глумица.

За Курир – тема је, како наводе, напад на њихову колегиницу. Није први пут да објављују фотографије са нудистичке плаже, кажу и за то имају образложење.

"Нешто задовољава знатижељу јавности, нешто задовољава нечије потребе за читањем одређених новинарско-литерарних форми, тако да не мора нешто стриктно да се објављује у интересу јавности", истиче главни и одговорни уредник Курира Ратко Фемић.

За суд је баш то кључни критеријум. Једино интерес јавности може да ограничи право на приватност у корист слободе изражавања. Нпр. функционер на плажи о државном трошку.

"Физичко насиље је недозвољено и неупоредиво са било чим другим, а задовољавање знатижеље публике као критеријум ни у нашој судској пракси, ни у пракси европског суда за људско право није довољан аргумент да би некоме право на приватност било ограничено", каже др Јелена Сурчулија Милојевић са Факултета политичких наука.

Додаје да је овај случај дефиниција кршења права на приватност и да се очекују реакције.

"Фотографије овог типа морају бити заштићене, не смеју се објављивати без сагласности онога на које се фотографија односи и не постоји интерес јавности да зна оно што је објављено" објашњава Сурчулија Милојевић.

Познати на плажи – то је и светски тренд. Али тамошњи уредници знају да их то може коштати на суду и вагају.

"Да ли нам се исплати или не исплати и они ту информацију третирају као робу и на крају изгубе судски спор", каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права.

Спорове су губили и српски таблоиди, кад познати одлуче да се упусте у парницу.

Накнаду од папараца пред Европским судом за људска права добила је принцеза од Хановера, док је Савет Европе, после погибије принцезе Дајане, пре готово две деценије, усвојио Резолуцију о заштити права на приватност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се