Невреме у западној и централној Србији, две девојчице у Александровцу страдале од грома

Снажно невреме захватило је делове западне и централне Србије. У неким местима падала је киша праћена градом. Две девојчице су настрадале од удара грома у општини Александровац. У Малој Јежевици недалеко од Пожеге гром изазвао пожар у којем је изгорела штала са седам грла стоке.

Услед невремена које је захватило подручје општине Александровац, око 17.50 од удара грома на лицу места смртно је страдала петнаестогодишња девојчица, док је друга са тешким повредама и у коми пребачена у крушевачку болницу, где је преминула.

Девојчица која је настрадала на лицу места дошла је из Швајцарске са родитељима како би провела одмор у жупском крају, јавља Радио-телевизија Крушевац. Девојчица која је преминула у крушевачкој болници је била њена другарица. 

Девојчице су ишле тротоаром према насељу Расадник, када их је директно погодио гром. Полиција истражује да ли су девојчице користиле мобилни телефон у тренутку несреће.

Сашко Рилак, радник у хали спортова која се налази у близини места несреће рекао је за РТС да је одједном кренуло јако невреме и да се видела муња. Потрчао је у помоћ, али када је стигао, људи су се већ окупили на лицу места и убацили су девојке у ауто како би их одвезле лекару.

На територији града и у широј околини Крушевца од 17.30 до 22 часа пало је око 40 литара кише. У већини улица на нижим котама дошло је до задржавања воде, а због запушења атмосферске канализације упућено је 50 захтева за интервенције крушевачком Водоводу. Проблема је било и у снабдевању електричном енергијом.

И поред тога што су са Радарског центра Крушевац испаљене 43 ракете, град слабијег интензитета захватио је десетак села у долини реке Расине.

Недалеко од Пожеге, у Малој Јежевици, гром је погодио шталу породице Ђукић и изазвао је огромну штету.

Страдало је пет бикова и две краве, али и пољопривредна механизација. Према првим проценама, штета премашује износ од 70.000 евра.

Гром је ударио у део штале где је било смештено сено, па је пожар букнуо великом брзином.

Иако су домаћинима притекле у помоћ и комшије, ватрена стихија била је кобна за седам грла, а неколико крава задобило је тешке опекотине.

Ватрогасци спасиоци у Пожеги данас су имали пуне руке посла, две екипе су биле ангажоване на гашењу пожара у Мађеру, док се трећа борила против ватрене стихије у Честобродици, где је на једној кући изгорео кров. У оба случаја узрок пожара је удар грома.

Невреме је захватило и Чачак. Неке улице су под водом и саобраћај је отежан, јавља дописник РТС-а.

Мост у центру града код бивше "Исхране" непроходан је због високе воде, а више аутомобила је заглављено на том месту, јавља Танјуг.

Бујица се кретала Ломином улицом, док је у Атеници вода скоро зауставила саобраћај.

И поред веома обилне кише, града није било. Према наводима грађана, са противградне станице у Прислоници испаљено је шест противградних ракета, а деловали су и сви остали противградни стрелци на подручју Чачка. 

Невреме је захватило и Таковски крај, где је са јаком кишом падала и шипрага која оштећује шљивике. До сада је пало близу 80 литара по квадратном метру у Такову, Клатичеву и Лочевцима.

Јака киша падала је и у Горњем Милановцу и на подручју Тополе, али без града.

Невреме са ветром и јаким пљуском захватило је и околину Крагујевца, села Лужнице и Рамаћа, а крупан град падао је у селима на планини Рудник.

Киша је падала и у Ивањици, Лозници, Ваљеву, Смедеревској Паланци, Ћуприји, Нишу и Врању.

Ауто-мото савез Србије саопштио је вечерас да киша отежава саобраћај у појединим деловима Србије и позвао возаче да прилагоде вожњу условима на путу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи