Мађарска неће отворити границе за мигранте

Главни саветник премијера Мађарске за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди рекао је да мађарска влада неће попустити пред притиском да отвори границе за мигранте. Група миграната у пограничној зони Хоргош-Реске настављају штрајк глађу.

Сто тридесет од око 400 миграната који су кренули из Београда стигло је у недељу у пограничну зону Хоргош–Реске и тражи да пређе у западну Европу преко Мађарске.

Лидер групе миграната који штрајкују рекао је да се штрајк глађу наставља. Мигранти седе 500 метара од кампа и не желе да уђу у камп и прихвате храну.

Мигранти су ставили храну на гомилу и одбијају да je узму, jaвља дописник РТС-а. Група се полако осипа пошто тешко ко може да издржи врућину без хране и са малом количином воде.

Један мигрант је колабирао и тренутно је у суботичкој болници, а такође је и једна жена пренета у болницу због напада.

Њихови захтеви су и даље исти и поручују да ће остати ту и да се надају да ће их разумети и схватити њихов положај.

Мигранти су се обратили министру Александру Вулину, а он их је замолио да буду стрпљиви и да буду у прихватиним центрима где имају све услове за нормалан живот. Рекао је и да ће Србија и даље бити хумана али да неће дозволити немире, јер то није по законима.

У целој гужви око штрајка глађу миграната један детаљ је остао незапажен, а то је да су мигранти свећама исписали речи Кабул и Минхен и тако одали пошту свим жртвама тероризма.

Мигранти, углавном из Авганистана и Пакистана, почели су штрајк глађу у знак протеста због оштријих мађарских прописа о преласку границе, преноси мађарска агенција МТИ.

Ђерђ Баконди је рекао да протесте попут овог често не организују сами мигранти већ организације цивилног друштва које желе да изврше притисак на мађарску владу да отвори границе "и пусти све да прођу" до Аустрије. 

"То се неће догодити", рекао је Баконди.

Према његовим речима, ниједан од 130 мигранта који су стигли у недељу није поднео захтев за азил мађарским властима.

У ноћи између недеље и понедељка укупно 166 људи је покушало да пређе јужну границу Мађарске илегално, додао је Баконди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво