Вулин: Смањује се број илегалних миграната

Након заједничких акција војске и полиције и појачане контроле границе према Бугарској и Македонији, број миграната који улазе у Србију се смањује, рекао је министар Александар Вулин. Тиме су, додао је, и многи кријумчарскуи путеви пресечени.

Александар Вулин је у Суботици посетио Прихватни центар где је поновио да свако ко хоће легално да уђе у нашу земљу има право да затражи улазак, али на илегалан начин нико нема право да уђе.

"На црном тржишту се појавила информација да су цене које кријумчари покушавају да наплате од миграната значајно порасле, јер сви осећају да Србија чвршће контролише своје границе и то ће наставити да чини", рекао је Вулин.

Поновио је да Србија не може више да буде талац политике било које владе, нити изостанка заједничке политике ЕУ већ мора да штити своју територију.

Мора се омогућити поштовање закона и не може се дозволити угрожавање јавног реда и блокада саобраћаја, рекао је Вулин коментаришући последња дешавања са мигантима који су кренули ка граници са Мађарском.

"Тим људима обезбедили смо смештај и све што им је потребно, а било шта што би прерасло из мирног протеста у угрожавање јавног реда и мира на то не пристајемо", рекао је Вулин.

Министар је рекао да је на Хоргошу тренутно око 600 миграната, на Келебији нешто више од 200, док глађу штрајкује њих између 130 и 150, а то је група која се пре неколико дана пешке упутила из Беоргада ка Мађарској.

У Кампу Комесаријата у Суботици је, према речима Вулина, око 500 миграната.
Иако је капацитет кампма нешто више од 100, Вулин је рекао да свако у центру има оброк, шатор, кревет, могућност да је истушира, уз дежурства лекара.

"Ово је најбоље што можемо да дамо и најбоље што даје иједна земља на мигрантској рути", подвукао је Вулин и поновио да Србија не дозвољава да постане паркинг за људе који не могу да наставе своје путовање. 

"Било би добро када би ЕУ послала јасан сигнал ко може, а ко не може да улази и да таква правила имамо на целој рути. Нажалост немамо их и једино што Србија може је да се понаша одговорно и солидарно према овим људима али и према својим грађанима", рекао је Вулин.

Упитан шта је са људима који су у импровизованом капму код самог граничног прелаза и да ли то држава не прихвата реалност, Вулин је рекао да кршење закона не може да буде реалност и да нема земље која би, попут Србије, у међуграничној зони дозволила да се људи окупљају, уз напомену да држава неће правити кампове свуда где се окупи 50 људи.

"Докле год су мирни нећемо употребити силу, Србија се тако не понаша, али они алтернативу имају. Они ипак сматрају да је већа извесност иза жице у лошим условима и значајније им је да се надају да ће прећи у Мађарску, него да буду у центрима и време у Србији проведу у хуманијим условима", рекао је Вулин. 

Он је додао да је један број миграната који нису добили азил у Мађарској враћен, али да се њихов тачан број не зна и истакао да они могу да затраже азил у Србији, а уколико то не ураде, у складу са законом биће им одређена мера изгона.

Упитан да ли се прибојава немира, Вулин је рекао да су "немири" прејака реч, те да надлежни дају све од себе да се евентуални инциденти сведу на најмању могућу меру.

"Када имате овај број људи који су очајни, уплашени, поред бодљикаве жице, несигурни да ли ће моћи да је пређу, све је могуће. Кроз земљу је прошло више од 700.000 људи и успели смо да избегнемо скоро сваки озбиљан инцидент", закључио је Вулин.

У самом центу има много деце, а у њему су смештени углавном мигранти из Авганистана и Пакистана.

Центар је опремљен шаторима, мигранти редовно добијају оброке, могу да се окупају и обав личну хигијену, али је њихов циљ ипак да наставе пут ка земљама ЕУ. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво