Мигрант из Пакистана: Не остављати избеглице у Србији

Рохол Амин Африди, мигрант из Пакистана, који са групом миграната од петка пешачи ка граници Србије са Мађарском, каже да избеглице не треба остављати у Србији, већ решити њихово питање на глобалном нивоу.

"Чули смо да је Мађарска знатно појачала безбедност дуж границе и да ником не дозвољавају улазак у земљу... То значи и више избеглица по парковима и трговима у Србији", рекао је Африди РТВ Војводина.

Истиче да је питање избеглица глобално и да га глобални лидери и развијене земље морају решавати.

"Ако се избеглице оставе у Србији, економија те земље није толико јака да може да издржи терет хиљада избеглица", каже мигрант из Пакистана.

Како додаје, један од циљева групе миграната која је од петка пешице кренула ка граници са Мађарској јесте да поручи свету да заустави рат, јер ће тако зауставити и прилив избеглица.

"Свет тоне у нетолерантност, нестабилност, хаос, екстремизам... Врста политичког екстремизма је и када подижете ограде, пуцате у избеглице и понашате се нехумано према њима, пуштате псе на њих, тучете их, јер им тако кршите људска права", наводи Африди.

Он се, како каже, за демократију и људска права и сам борио у организацији у којој је радио, а био је новинар, блогер, правио документарне филмове, осуђујући тероризам.

"Али, у овом делу света сам доживео горка искуства", закључује Африди, који каже да потиче из једне од најнемирнијих области у Пакистану, а путује већ пет до шест месеци.

Око 150 миграната, већином из Авганистана и Пакистана, кренуло је у петак по подне пешице из Београда ка Мађарској, у нади да ће успети да пређу границу те земље, а јутрос су стигли возом из Новог Сада у Суботицу.

Они су затим кренули пешице ка Хоргошу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво