Генска тестирања за ефикасније лечење рака

Колико пута је постављено питање – шта би било да је рак откривен на време? У трци са временом, одговор ће можда стизати на време захваљујући тестирању на мутиране гене – БРКА 1 и БРКА 2, који указују на рак дојке и јајника, а који се од маја раде и у Србији, у Институту за онкологију и радиологију. Тестирање је важно како за здраве жене, тако и за пацијенткиње које су већ оболеле, јер указује на то коју терапију треба да користе како би лечење било ефикасније.

Имала је 26 година када јој је дијагностикован рак јајника. Операција, хемотерапије, стални одласци код лекара. Веровала је да је победила болест. А онда, после пет година, Зорица Велицки почела је нову борбу, јер су јој се у стомаку појавиле нове малигне ћелије. Ишчекујући неку нову терапију и резултате тестирања, не губи наду.

"Услед јаких мучнина, дијареја и осталог, прекинули су ми терапију, већ сам другу недељу на конзилијиму, не могу да се договоре за даље лечење. Мало сам лошије и физички, психички сам доста пала, али покушавам да се одржим у свему томе зато што живот иде даље, па се борим за сваки дан", каже Зорица.

Тестирање је обављено и код жена које имају наследну предиспозицију за оболевање од карцинома дојке или јајника, а још нису развиле болест, и код већ оболелих.

Здравим женама које имају мутиране гене биће предложено чешће клиничко праћење здравственог стања или превентивно одстрањивање јајника и дојки.

"С друге стране смо анализирали такође и узорке оболелих од карцинома јајника за које је овај резултат неопходан ради увођења циљане или специфичне биолошке терапије. Анализирали смо 20 узорака и откривене су четири мутација", напомиње проф. др Мирјана Бранковић Магић са Института за онкологију и радиологију.

Захваљујући донацији фармацеутске куће, пацијенткиње које су позитивне на тест добијаће најсавременији лек. Оне које су негативне, надају се некој другој терапији.

Међутим, стручњаци упозоравају да Србија већ пет година на листу лекова није ставила ниједан иновативни лек.

Проф. др Даница Грујичић, начелница Неуроонколошког одељења КЦС-а и члан Комисије за цитотоксичне и молекуларне лекове, истиче да је у јулу прошле године на шалтер Републичког фонда за здравствено осигурање лично однела списак од 30 лекова, са свим образложењима о потребама да се прошире индикације и да се неки лекови ставе на трошак Фонда.

"Још нисам добила одговор, још не знам шта је са тим. Прошло је годину дана, то је недопустиво", упозорава професорка Грујичић.

Прва тестирања на мутиране гене обављена су захваљујући донацији реагенаса и тестова, и на апарату који је такође поклон. И следећа група пацијенткиња биће тестирана захваљујући поклоњеним тестовима.

Струка очекује да се то, живота вредно тестирање, од следеће године ради о трошку државе.

"Ми смо се обратили Министарству здравља, Комисији за нове медицинске технологије, да смо вољни да ову методу уведемо у дијагностичка тестирања. Добили смо сагласност Министарства и сада ћемо покушати све што је неопходно да апликујемо у РФЗО", објашњава професорка Бранковић Магић.

У Србији годишње од рака дојке оболи 4.000 жена, а од најсмртоноснијег гинеколошког канцера, рака јајника, око 900 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се