Група миграната наставила пешке ка Хоргошу

Око 130 миграната налази се на путу ка мађарској граници. Група мигранта налази се на око два километара од границе. Претходно су одбили понуђени превоз аутобусима. Они знају да је мађарска граница за њих затворена, али ће тражити да се капије отворе.

Mигранати који су пешке кренули из Београда, јутрос су возом из Новог Сада стигли у Суботицу и у девет часова кренули ка граници са Мађарском. Након одмора на Палићу мигранти из Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака, Бангладеша, под полицијском пратњом наставили су ка Хоргошу.

Како јавља репортер РТС-а, група мигранта тренутно се налази у Хоргошу, на два километара од границе. У импровизваном кампу код границе, мигранти из Авганистана припремају им шаторе.

Претходно су застали да се одморе поред пута на око шест-седам километара од границе, наставили су пут пешице. Постојао је план да се са три аутобуса "Суботицатранса" пребаце до границе, али они су то одбили.

Током одмора, сарадници УНХЦР-а су им поделили воду и качкете, заштиту од сунца. Лекари без граница санирали су повреде ногу и стопала код неколико миграната. Ова група која се креће према граничном прелазу Хоргош 2 тренутно броји око 130 миграната.

Мигранти знају да је мађарска граница за њих затворена, али ће тражити да се капије отворе, јер сматрају да као избеглице имају право да буду заштићеним збринути и примљени у ЕУ.

Представници Комесаријата покушали су да их убеде да се сместе у регуларне прихватне центре у земљи, да не би чекали у импровизованим камповима на Келебији и Хоргошу. Мигранти су поподне тражили да иду на Келебију, али су одустали од те идеје.

Главни саветник за националну безбедност председника Владе Мађарске Ђерђ Баконди је поновио да нико без папира и без контроле не може да пређе шенгенску границу.

Према подацима Комесаријата за избеглице, на Хоргошу је тренутно око 650 избеглица. Са мађарске стране границе нема појачаних политичких и војних снага Мађарске, јавља репортер РТС-а.

Иванишевић: Очекујем да ће мигранти у току дана стићи на Хоргош

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић рекао је да очекује да група миграната у току дана стигне на прелаз Хоргош.

"Реална могућност да људи који долазе из Пакистана или Авганистана добију азил у Мађарској је скоро па немогућа", рекао је Иванишевић.

За агенцију Бета рекао је да је групи од 124 мигранта понуђено да буду смештени у Прихватном центру у Суботици и да поднесу захтев за азил у Србији, али да су они то одбили и упутили се ка импровизованом кампу на Хоргошу.

Додао је да је Комесаријат за избеглице стално у пратњи тих људи и да ће их пратити до кампа.

Иванишевић је додао да је са Мађарском постигнут договор да мигранти могу и из прихватних центара да поднесу захтев за азил у Мађарској и да потом чекају у центрима у Суботици, Шиду или Адашевцима и да је "на основу тога више од 200 људи напустило импровизовани камп на Хоргошу и отишло у прихватни центар".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво