Како ће се контролисати станодавци који не плаћају порез?

Да би свеобухватна акција контроле и кажњавања станодаваца који не плаћају порез на изнајмљивање непокретности успела, сматрају у Пореској управи, потребно је да се укључе грађани. Од њих се очекује да пријаве комшију који изнајмљује стан за новац. Циљ акције - да буџет годишње буде пунији за најмање 50 милиона евра, никоме није споран. Начин на који то може да се постигне, некима, међутим јесте.

Страни и домаћи туристи све чешће изнајмљиују стан на дан. Да је овај вид изнајмљивања профитабилан сведочи чињеница да рента за једнособан стан у центру Београда износи просечно 300 евра, док је дневно изнајмљивање у просеку 40 евра.

Руке трљају станодавци, за само седам дана зараде месечну кирију. Стан могу да огласе сами или да ангажују агенцију. Уколико то ураде по закону, склапа се уговор и плаћа се порез. Међутим, многи га заобилазе.

"Ми се заиста боримо да опстанемо на тржишту јер у 21. веку посредством интеренета, свако ко поседује некретнину може да је огласи. Ми који плаћамо порезе и доприносе уредно, не можемо бити конкурентни са ценама онима који илегално издају некретнине", каже Маја Кисин из Агенције за дневни најам апартмана.

Процењује се да свега један одсто станодаваца плаћа прописаних 20 одсто пореза на приходе од станарине. Лов на несавесне Пореска управа најављује од јесени. Спекулисало се да ће инфомације који се станови издају добити из пописа, што су порезници демантовали. Да ће тако и бити потврдио је и повереник за заштиту података о личности.

Пре контроле порезници позивају грађане да сами измире обавезе. Уколико то не успе, уздају се у неочекивану помоћ. Да их пријаве њихове комшије.

Ни порески стручњаци нису оптимисти да ће најављене методе бити делотворне.

"Прва ствар коју они морају да ураде, јесте да провере који појединац има више него једну стамбену јединицу. Па онда кад то провере, да виде где су те стамбене јединице. Онда да виде колике су те стамбене јединице", каже економиста Милица Бисић и додаје да се онда станодавци позивају у порески поступак.

Енглеска има успешан модел наплате пореза на издавање некретнина. Агенција тамо мора да посредује између станодавца и закупца а уједно је и гарант да ће се уговор поштовати. Са уговором и порезници знају од кога им следује порез.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво