Скадарлијом поново шетају шешири

Шешири са пет континената прекрили су Скадарлију. Отворен је међународни шешир фест "Шесиријада 2016", на којем се више од 200 учесника из 15 земаља надмеђу за најлепши мушки, женси и дечји шешир.

Манифестација је почела дефилеом од ресторана "Два бела голуба" са тамбурашким оркестром.

Оцењиваће се и најбољи староградски, етно, дипломатски, пословни, најмање и највећи шешир.

То је права прилика да странце упознамо са нашом историјом и традицијом, рекао је градски менаџер Горан Весић, који је отворио манифестацију.

Додао је да и наши грађани могу да се упознају са културом Београда и начином како се Скадарлија развијала у 19. веку када је Београд покушавао да из једне оријенталне вароши постане модеран европски град.

"Ово је лепа манифестација, једна од оних којима привлачимо туристе у наш град. Ово је четврта шеширијада која се одржава у Скадарлији где, иначе, долазе сви наши гости и странци, а наравно и Београђани", рекао је Весић.

Како каже, Скадарлија није само место на које долазе туристи, то је место наше историје и културе и место на коме су били многи наши познати писци, од Ђуре Јакшића, Тина Ујевића, Моме Капора и других.

Весић додао да би требало да имамо више таквих манифестација. Он је на поклон добио шешир и штап, који су симбол Скадарлије.

"Можете да добијете пуно разних признања и важнијих, али мени је веома драго што сам овако постао део Скадарлије", рекао је градски менаџер.

Председник Друштва Скадарлија Драган Глигоријевић је рекао да му је посебно драго што је Шеширијаду отворио Весић који је одрастао ту и да зато нема бољег домаћина.

"Са пет континената смо добили шешире и такмичаре. Овако смо послали и поруку да је Србија господска и да је Београд био господски и да је увек неговао кућно васпитање, јер се раније није могло замислити да уђете у неки угоститељски објекат без дивног шешира, одела и хаљине. То је још од времена Ђуре Јакшића", навео је Глигоријевић.

Додао је да у Шеширијади учествују и такмичари из Париза, Беча, Венеције, Опатије, Охрида и других.

У жирију за најбољи шешир су примадона Београдске опере Милка Стојановић и глумац Тома Курузовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се