Комарци нису пренели зика вирус у Србију

Директорка канцеларије Светске здравствене организације у Београду Миљана Грбић рекла је да сви који планирају да путују у Бразил на летње Олимпијске игре, треба да прате савете лекара и да се са њима консултују пре поласка на пут.

Миљана Грбић је рекла да и даље постоји географско ширење зика вируса, али да до сада није регистрована зараза путем комараца у земљама Европе, као ни у Србији, преноси Бета.

"Подаци СЗО од 1. до 3. јула показују да је 65 земаља пријавило ширење зика вируса путем комараца. Било је у Европи само појединачних случајева болести, код путника који су путовали у неку од земаља где је забележено ширење вируса", истакла је Грбићева.

Упозорила је да је без обзира на мали број вируса у одређеним земљама, неопходно придржавати се препорука лекара.

Додаје да је СЗО дала препоруке, према којима сви који путују у Рио треба да се штите одговарајућим средствима која одбијају комарце, као и да носе одећу која покрива већи део тела, по могућству светлијих боја.

"Како би се смањила могућност даљег преношења вируса и оштећења плода код трудница, сви путници се саветују да по повратку примењују бездедан секс, употребом кондома или уздржавањем од секса најмање осам недеља по повратку са пута", рекла је Грбићева.

Према њеним речима, препоручује се и избор смештаја са клима уређајима, како би се избегло отварање врата и прозора, али и посећивање насеља са лошим хигијенским условима, која су погодна за стварање легла комараца.

Симптоми болести су повишена температура, грозница, кожни осип, болови у мишићима и костима, црвенило очију, главобоље, рекла је Грбићева и додала да се лечење састоји у мировању, уношењу течности, уз евентуалну примену лекова против болова.

Вакцина против зика вируса за сада не постоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво