Годишњица злочина у Старом Грацком

Пре 17 година, у Старом Грацком код Липљана, убијено је 14 српских жетелаца. За тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио после доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао. Код спомен-плоче у центру Старог Грацког, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служио је парастос.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијена су на њиви током жетве 23. јула 1999. године. Убијена су четири члана породице Јанићијевић: Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао само 17 година.

Рафалима су на лицу места покошени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Убице српских жетелаца до данас нису откривене, као ни мотив убиства. Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству.

Битићи је, услед недостатка доказа, после два месеца пуштен из притвора.

"Изгледа да полако сазрева свест у међународној заједници да су злочини почињени над Србима на КиМ, толики да се не могу више прикривати и игнорисати", рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић. 

Породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди. Не гаје велике наде да ће овај злочин бити расветљен. Уверени су да се у албанској заједници зна ко је то урадио, али да се о овом, као и о другим послератним злочинима према Србима на Косову, ћути.

"И данас овде несрећни чланови породица траже само један одговор. Ко су убице српских жетелаца", каже Наташа Шћепановић из Удружења косметских жртава.

Оно што Срби у Старом Грацком и породице убијених жетелаца могу је да се једном годишње окупљају и полагањем венаца, подсете јавност на злочин који се догодио и који још није расветљен.

"На нама је да верујемо да ће Специјални суд који је формиран, урадити више, него што је урађено раније и да ће бити конкретних резултата, а не само обећања, назнака, најава", истиче потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Убиство 14 жетелаца утицао је да се у Старом Грацком број Срба преполови. Данас их има стотинак у 50 кућа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи