Крушевац, креативним радионицама до инклузије Рома

У Крушевцу се у оквиру пројекта "Оснажити" одржавају креативне летње радионице са децом предшколског и школског узраста чији је крајњи циљ друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва. Радионице су део пројекта "Подршка инклузивном друштву", који Европска унија у Србији финансира са 5,4 милиона евра у сарадњи са ресорним министарством.

После цртања, вајања пластелином и креирања маски, на ред је дошао накит. Тридесеторо деце ромске националности, већином из приградског насеља Пањевац, овде су и по неколико пута недељно. Често дођу и пре волонтерки, жељни дружења.

Деца истичу да им је занимљиво да проводе време у радионици, да им је забавно кад цртају, праве маске и накит.

"Веома ми је занимљиво овде, много ми је лепо. Забавно", истиче учесник радионице.

У радионице долазе и најмлађи чланови породица. И за њих је припремљен програм, а библиотека играчака омогућава им да омиљену играчку задуже и однесу је кући.

Деца истичу да родитељи знају да проводе време у радионици и да су много тога научила – од цртања, преко вајања пластелином и креирања маски.

"Са млађима углавном радимо на цртању јер је јако мало рађено са њима. Цртамо домаће и дивље животиње", наводи Тамара Асковић, асистент пројекта "Оснажити".

Нажалост, од ове деце само је трећина укључена у систем образовања.

"Ми паралелно радимо са родитељима. А оно што је њима најпотребније јесте управо како попунити захтев, које кораке треба да обаве, како одвести децу на систематски да би добили потврду", истиче Ивана Стевановић Хемпфлинг, менаџер пројекта "Оснажити".

У клубу за младе "Романи Цикна" планиране су и радионице о раним браковима. У наредне две године кроз пројекат ће се решавати проблеми запошљавања и сиромаштва у селима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво