Крушевац, креативним радионицама до инклузије Рома

У Крушевцу се у оквиру пројекта "Оснажити" одржавају креативне летње радионице са децом предшколског и школског узраста чији је крајњи циљ друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва. Радионице су део пројекта "Подршка инклузивном друштву", који Европска унија у Србији финансира са 5,4 милиона евра у сарадњи са ресорним министарством.

После цртања, вајања пластелином и креирања маски, на ред је дошао накит. Тридесеторо деце ромске националности, већином из приградског насеља Пањевац, овде су и по неколико пута недељно. Често дођу и пре волонтерки, жељни дружења.

Деца истичу да им је занимљиво да проводе време у радионици, да им је забавно кад цртају, праве маске и накит.

"Веома ми је занимљиво овде, много ми је лепо. Забавно", истиче учесник радионице.

У радионице долазе и најмлађи чланови породица. И за њих је припремљен програм, а библиотека играчака омогућава им да омиљену играчку задуже и однесу је кући.

Деца истичу да родитељи знају да проводе време у радионици и да су много тога научила – од цртања, преко вајања пластелином и креирања маски.

"Са млађима углавном радимо на цртању јер је јако мало рађено са њима. Цртамо домаће и дивље животиње", наводи Тамара Асковић, асистент пројекта "Оснажити".

Нажалост, од ове деце само је трећина укључена у систем образовања.

"Ми паралелно радимо са родитељима. А оно што је њима најпотребније јесте управо како попунити захтев, које кораке треба да обаве, како одвести децу на систематски да би добили потврду", истиче Ивана Стевановић Хемпфлинг, менаџер пројекта "Оснажити".

У клубу за младе "Романи Цикна" планиране су и радионице о раним браковима. У наредне две године кроз пројекат ће се решавати проблеми запошљавања и сиромаштва у селима.

Остали аутори: Горана Младеновић
број коментара 0 Пошаљи коментар