Ораховац, 18 година од масовног киднаповања Срба

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији одржало је парастос у знак сећања на дан масовног киднаповања Срба у општини Ораховац 1998. године. Парастос је одржан најпре у цркви Орловачи, а породице киднапованих су на истоименом гробљу положиле цвеће поред спомен-плоче "За незаборав" свим жртвама. Сат касније парастос је одржан и у Великој Хочи.

Осамнаест година је прошло од масовног киднаповања Срба у општини Ораховац. Нешто више од 20 породица још трага за својим ближњима, који су нестали у периоду од 11. до 22. јула 1998. године на подручју општине Ораховац у оружаним нападима припадника Ослободилачке војске Косова.

У то време киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома претежно цивила, а током напада убијено је седам особа. Протерано је све српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у логоре ОВК.

Преко активиста Црвеног крста ослобођена је група од 35 цивила. Осталима се од тада губи сваки траг. Године 2005. у Малишеву и Волујаку су пронађени остаци тридесет и шест особа киднапованих у јулу 1998. године.

Нико још није одговарао за злочине почињене над Србима у селима око Ораховца. Породице несталих се надају да би одговорни могли да буду откривени и кажњени, када буде почео да ради специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК.

Масовних киднаповања Срба било је потом на угљенокопима код Обилића, затим у општини Исток и другим срединама.

Породице трагају за још 1.654 нестале особе на Косову и Метохији. Међу њима је највише Албанаца. Срба и осталих неалбанаца има 535. Срби стално апелују да они који знају пријаве места потенцијалних гробница, али је мало таквих информација.

Апел представља и обелиск у Грачаници, постављен на дан несталих особа на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво