Стећци увршћени на списак светске баштине Унеска

Унесков Комитет за светску баштину одлучио је да на Листу светске баштине уврсти средњовековне надгробне споменике – стећке, које су заједнички номиновале Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора и Србија.

Одлуком Комитета, на Листу светске баштине као серијска номинација уписано је 28 некропола – 20 из Босне и Херцеговине, по три из Србије и Црне Горе и две из Хрватске.

Сарадња четири земље са простора бивше Југославије истакнута је на заседању Комитета за светску баштину, уз оцену да представља снажну поруку мира, толеранције, дијалога и међусобног разумевања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 15. јул 2016, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Лепа новост

Код оваквих ствари треба сарађивати и драго ми је да је покренута оваква иницијатива, а да није завршила отимањем туђег културног наслеђа односно „кићењa туђим перјем“ као што је до сада било у више наврата у Словенији, Хрватској, Босни и сл. Можда се ствари крећу у позитивном смеру, ако нигде другде, барем у култури, а од тога се увек и почиње.

Било би лепо да заштитимо и Стећке Крајпуташе из периода балканских ратова и Првог светског рата којих има по целој Србији, а већина њих је препуштена немару, или је већ неповратно уништена или пропала. Тако би се држава обавезала да коначно поведе рачуна о неким од наших најугроженијих културно историјских споменика и покаже да смо достојни слободарске традиције наших славних предака