Мешовита комисија о Степинцу ће радити годину дана

На првом састанку мешовите католичко-православне комисије, која ће се бавити улогом, делом и мишљу кардинала Алојзија Степинца пре, током и након Другог светског рата завршена је у Риму договором да поступак не траје дуже од годину дана, а наредни сусрет заказан је за 17. и 18. октобар у Загребу.

Током дводневног заседања комисије, 12. и 13. јула у Ватикану, закључено је да се од те комисије очекује да ради према историјској методологији, на основу доступне документације и њене повезаности са деловањем кардинала Степинца у поменутом периоду.

То, како се наводи у званичном саопштењу, које објављују црквени медији, неће омести "канонизацију блаженог Степинца", што је, како је наглашено, у искључивој надлежности Свете столице.

Предвиђено је, наводи се, да заједничка комисија састављена од хрватских и српских стручњака ради поновног и заједничког сагледавања Степинчевог живота у времену пре, за време и након Другог светског рата има низ заседања, а њен рад би требало да буде довршен у року од 12 месеци.

Комисија је установљена на иницијативу папе Фрање, након неколико сусрета и консултација између представника Свете столице, Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције, ради потребе разјашњења неких питања из историје, а у вези са деловањем кардинала Степинца.

Комисији председава пречасни Бернард Ардур, који је председник папинског Одбора за историју.

У раду комисије учествовали су из Католичке цркве у Хрватској кардинал Јосип Бозанић, надбискуп загребачки преузвишени Ратко Перић, бискуп мостарско-дувањски Антун Шкворчевић, бискуп пожешки Јуре Кришто с Хрватског института за историју и Марио Јареб из Хрватског одбора за историју.

СПЦ су представљали митрополит црногорско-приморски Амфилохије, митрополит загребачки и љубљански Порфирије, епископ бачки Иринеј, епископ славонски Јован и професор Дарко Танасковић, амбасадор и стални изасланик Србије при Унеску.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 13. јул 2016, 23:16)
Profesor Dr.Srboljub Zivanovic, Predesednik Medjinarodne komisije za istinu o Jasenovcu,London, Velika Britanijaanonymous [нерегистровани]

Rimokatolicka i SPC komisija za istinu o Stepincu

Medjunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nema predstavnika ni Srba ni Hrvata, niti bilo koga a teritorije bivse Jugoslavije nikada nije pozvana da ucestvuje u radu komisije obrazovane na inicijativu rimokatolickog pape Franje (Francis). Inrteresantno je da u radu komisije ne ucestvuje ni jedan istoricar iz republike Srbije. Predstavnici SPC u ovoj komisiji su sasvim nekvalifikovani za rad na ovom problemu..

(среда, 13. јул 2016, 17:54)
Grigorije M.Milićević Micko [нерегистровани]

Mudro i dalekovido

Zanimljivo je: na hrvatskoj strani čak dva profesionalna istoričara, iako su i sveštenici, a na srpskoj stani komisije nijedan. A treba utvrdjivati istorijske činjenice, pa sad vi vidite ko je bolje počeo. Prekosavske komšije su pokazale veću mudrost već u startu: pokazale su da će se, bar deklarativno, oslanjati na istorijsku nauku, dakle na objektivnost. Pred svetom, to je već prvi pozitivan poen na njihovoj strani.